Hrvatski radio

Radio Osijek

Hackenberger: pojavom novih vrsta komaraca možemo očekivati i malaričare

18.05.2023.

20:28

Autor: Ana Mitar Šimić

Odjel za biologiju

Odjel za biologiju

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Rezultati projekta 'Prilagodba mjera kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama u Hrvatskoj' predstavljeni su danas na Odjelu za biologiju osječkog Sveučilišta. Prikazana je prezentacija prediktivnog modela za praćenje dinamike populacija komaraca koji uključuje širenje jedinki komaraca u prostoru i demonstriran je rad u interaktivnom web sučelju za kontrolu komaraca. 

Klimatske promjene glavni su pokretač širenja invazivnih vrsta komaraca i promjene dinamike autohtonih vrsta, rekao je profesor s Odjela za biologiju, Branimir Hackenberger Kutuzović i dodao kako je nužno zbog toga prilagoditi mjere i strategije kontrole populacije komaraca novonastalim uvjetima, na što je i predstavljeni projekt fokusiran, a provode ga osječki Odjel za biologiju i Institut Ruđer Bošković u Zagrebu. 


Tim je na predstavljanju prikazao rezultate projekta i prediktivni model dinamike populacija komaraca koji uključuje i širenje jedinki komaraca u prostoru. 


Profesor Hackenberger Kutuzović rekao je kako je u sklopu projekta izrađen matematički model dinamike populacije komaraca koji omogućuje predviđanje brojnosti jajašca, ličinki i kukuljica kao i odraslih jedinki komaraca u svakom kvadrantu prostorne mreže za svaki dan u godini. 


Što se tiče predviđanja istaknuo je kako se dolaskom novih vrsta komaraca mogu očekivati i komarci koji će prenositi i neke bolesti poput malarije, ali da će to biti u malom broju i da se to neće dogoditi u bližoj budućnosti.


Više o ovoj temi poslušajte u izjavi profesora Hackenberger Kutuzovića.

Izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.