Hrvatski radio

Radio Osijek

12:55 / 19.02.2014.

Autor: Mirta Milas

Projekt Imageen za eko dizajn

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska prehrambena industrija u idućih će nekoliko godina morati početi primjenjivati direktivu Europske unije o eko ambalaži.

To zapravo znači da će se o svim fazama proizvodnje morati razmišljati cjelovito kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjio štetan utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš.Dio je to sadržaja trogodišnjeg europskog projekta Imageen u koji su uz Hrvatsku uključene i Slovenija Italija, Bugarska, Srbija te Njemačka. Projekt Imageen usmjeren je na ambalažu kod koje će se morati primjenjivati eko princip. Kod izrade eko pakiranja preporuka je razmišljati cjelovito, odnosno ispitati kako ono utječe na okoliš, kakav je sastav materijala od kojega će ambalaža biti napravljena, koliko ga se troši te kakva je potrošnja energije….pojasnila je u Osijeku konzultantica za energiju i okoliš Ivana Ostojić.

To će u konačnici značiti smanjivanje količine ambalaže koja se koristi, količine otpada, emisije CO2 i potrošnje energije. Projekt je uglavnom usmjeren na prehrambenu industriju jer je utvrđeno kako je ona jedan od najvećih potrošača ambalaže.

Prema dosad provedenim ispitivanjima certificirani eko proizvod nije nužno i ekološki upakiran te su potrebne dodatne edukacije i ekoloških, ali i konvencionalnih proizvođača , koji nerijetko vode više računa o kvaliteti omota, nego primjerice količini utrošene energije.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.