Hrvatski radio

Radio Osijek

Proljetni vašar u Karancu

01.04.2023.

16:00

Autor: Krunoslav Inhof

Matija Povoljnjak s princezom pušnice

Matija Povoljnjak s princezom pušnice

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Proljetni vašar u baranjskom mjestu Karancu jedan od prvih pokazatelja da je stiglo proljeće. Manifestacija s višegodišnjom tradicijom svake se godine održava u subotu prije blagdana Cvjetnice, ali i prigoda da se opskrbi za Uskrs domaćim proizvodima.

Galerija
Mario Sokač s osvojenom šunkom, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Proljetni vašar u Karancu, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekProljetni vašar u Karancu, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Proljetni vašar u Karancu prvi je vjesnik proljeća u tom mjestu, a ove se godine okupilo 80-ak lokalnih proizvođača s tradicionalnim suhomesnatim proizvodima, vinima, sirevima i medom. Održava se svake godine, u subotu prije blagdana Cvjetnice, kršćanskog blagdana koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa, a ove godine je to 1. travnja. Tradicionalno je proglašena "Princeza pušnice" odnosno najteža, najbolja i najslasnija slanina. Vlasnik je 12-godišnji Matija Povoljnjak iz Jagodnjaka, a težila je 19 i pol kilograma: "I prošle sam godine bio pobjednik i to mi jako puno znači. Tata mi je dao prase i ja sam ga uhranio, a kad je narasla krmača smo ju zaklali. Ne znam točno koliko je bila teška, ali mislim preko 200 kilograma. Slaninu treba dobro čuvati, da bude u pacu, pa sušiti i da bude na vjetru. Tata mi je sve to pomogao jer bez njega ne bi mogao", rekao je Matija i dodao kako će slaninu pojesti jer si nosi za užinu svakoga dana u školu.

Matija Povoljnjak - vlasnik princeze pušnice

Zanimljiva je bila i nagradna igra "Kome duže visi" u kojoj je šunku tešku preko 7 kilograma Mario Sokač iz Čeminca u visini ramena držao 3 minute i 45 sekundi, a kao nagradu šunku ponio kući: "Bole ruke i ramena, ali izdrži se iako više stoji nego što visi. Nisam ništa trenirao, idem reko probati pa što bude. Tu sam svake godine, ljubav je to prema svojem pa sam došao unatoč kiši", rekao je pobjednik u držanju šunke.

Mario Sokač - pobjednik igre "Kome duže visi"

Uz bogatu gastronomsku ponudu Proljetni je vašar u Karancu dočekao i punoljetnost. Bogat i posjećen unatoč kiši i blatu: "Ovo je selo i nije nam problem malo blata, a znate i kako kaže onaj bećarac "Našim šorom nikad blata nema, samo sada i kad kiša pada", rekao je pokretač manifestacije i lokalni ugostitelj Vladimir Škrobo Bajo koji je pokrenuo Vašar prije punih 18 godina i dodao: "Bitno je da su proizvodi tu, da se ljudi druže, razmjena iskustava, dogovore se neki poslovi. Ove su nam godine došli i gosti iz Koreje, odnosno s njihove televizije. I oni prave prilog o našem mjestu jer nije Hrvatska samo more i planine nego i ravnica. Zapravo da nema ravnice ne bi ni ovog drugog bilo", rekao je Bajo.

Direktor Turističke zajednice Baranja Matej Perkušić najavio je bogatu događanjima i uspješnu turističku sezonu: "Proljetni vašar u Karancu je manifestacija kojom u Baranji, možemo reći, službeno počinjemo s turističkom sezonom iako su i prva dva mjeseca bila odlična. Proljetni sajam je doživio punoljetnost i on je najava svih proljetnih, ljetnih i jesenskih manifestacija koje slijede. Iznimno je značajan jer je on izravan kontakt s proizvođačima u kojemu nema posrednika, sve je domaće, prirodno i autohtono", rekao je direktor TZ Baranja Matej Perkušić.

Vladimir Škrobo Bajo

TZ Baranja - Matej Perkušić

Galerija
Proljetni vašar u Karancu, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Proljetni vašar u Karancu, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekProljetni vašar u Karancu, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekProljetni vašar u Karancu, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekProljetni vašar u Karancu, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekProljetni vašar u Karancu, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Prodavači i posjetitelji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.