Hrvatski radio

Radio Osijek

Promenadom do Donjeg grada od iduće jeseni

21.04.2022.

17:22

Autor: Radio Osijek

Radovi na šetnici i obaloutvrdi u Donjem gradu

Radovi na šetnici i obaloutvrdi u Donjem gradu

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Kapitalni projekt Hrvatskih voda - izgradnja obaloutvrde i šetnice uz desnu obalu Drave napreduje planiranom dinamikom, a čitavom dužinom šetnice koja će spojiti Gornji i Donji grad građani će moći prošetati u jesen 2023.


Projekt je ovo čija vrijednost doseže gotovo 100 milijuna kuna, a kako nam je ispričao direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević u kolovozu bi trebali radovi biti gotovi na trećoj poddionici. Ona se proteže do vojarne Vrbik, dok je plan u proljeće iduće godine dovršiti drugu poddionicu ispod KBC-a Osijek „Nalazimo se u završnom dijelu ovog projekta i definitivno možemo biti zadovoljni dinamikom kojom se on odvija” poručio je Kovačević dodajući kako dinamika radova na rijekama često ovisi i o vodostaju, a on je na Dravi posljednjih nekoliko mjeseci vrlo nizak „Iako bi voljeli da je vodostaj malo viši iz nekih drugih razloga, ovakve razine dobro utječu na radove, iako, ponavljam, nije nam drago da je on toliko nizak”. 

Jednom kada šetnicom budu konačno spojeni Gornji i Donji grad, na tome se ne misli stati nego se radovi nastavljaju na drugu stranu, te bi se osječka promenada trebala protezati čak do Josipovca „U tijeku je izrada idejnog projekta za dionicu od zgrade Hrvatskih voda, pa sve do Višnjevca gdje je plan također napraviti obaloutvrdu gradskog tipa s pratećim urbanim sadržajem. Procjena je kako bi ove godine spremna trebala biti lokacijska, a onda iduće u ovo doba i glavna dozvola za nastavak šetnice” optimističan je Kovačević. Tu priči i dalje nije kraj, jer je preko Nacionalnog programa za oporavak i otpornost u tijeku izrada projekta i okolišnih dokumenata za revitalizaciju starog toka rijeke Drave „Radi se o toku koji se kroz Višnjevac i Josipovac ulijeva kod mosta u Retfali te je plan stoga iskoristiti ovu revitalizaciju da šetnicu i sve popratne sadržaje produžimo sve do Josipovca. Taj dio mislimo financirati iz europskih sredstava te ukoliko nam to pođe za rukom očekujemo dovršetak projekta do 2025. godine, budući da će nam do onda sredstva i biti dostupna ” otkrio je Kovačević.


Ako se svi ovi planovi i ostvare Osijek bi za nešto više tri godine trebao imati jednu od najdužih šetnica uz rijeku u Europi, a koja će se pružati čak 12 kilometara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.