Hrvatski radio

Radio Osijek

Prosvjed protiv manipulacija klimom

25.01.2014.

12:38

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki aktivisti žele biti dio Drugog globalnog prosvjeda protiv geoinženjeringa i chemtrailsa. Osim njih na središnjem osječkom trgu nije bilo prosvjednika.

„Cilj ovog mirnog prosvjednog okupljanja poticanje je javne rasprave i informiranje građana o kemijskim tragovima, manipulaciji klimom, ali i također problema GMO-a. Ova tri elementa ne treba gledati odvojeno jedno od drugoga nego kao dio cjeline. Svim tim elementima mijenja se kompletna biosfera Zemlje, a posljedice su nesagledive“, ističe Bernard Bestvina jedan od organizatora prosvjeda u Osijeku. „Ovim prosvjedom želimo pokazati da nam je stalo do naše okoline, čistoće zraka i vode bez kojih za nas nema lijepe budućnosti“, dodaje Marijana Katalinić.

Mirni prosvjed protiv geoinženjeringa dio je globalne inicijative koja se istoga dana održava u 30-tak država svijeta i preko 100 gradova. „Smatramo kako  je potrebno da se nadležne državne institucije izjasne po ovom pitanju i uključe u rješavanje ovog problema. Do sada u Hrvatskoj još nije održana ozbiljnija inicijativa na ovu temu, te se nadamo kako će upravo ovaj javni skup pomoći u poticanju rasprave oko rješavanja ovog vrlo važnog pitanja“, kaže Katalinić, koja je na Facebook stranici na kojoj pozivaju na ovaj skup napisala „Tko zna, možda se dogodi čudo i bude nas na trgu više od deset“. I čudo se nije dogodilo.

Zainteresiranima su imali namjeru dijeliti letak u kojem se objašnjava što je geoinženjering a što chemtrailsi, a na njemu stoji:

"Geoinženjering ili klimatski inženjering obilježava namjerne i svjesne zahvate u Zemljinom klimatskom sustavu. Ovakvo djelovanje je prvenstveno obilježeno tehnološkim pothvatima zahvaljujući kojima je moguće utjecati na vremenske prilike, a time i na čitavu biosferu. Također, pitanje geoinženjeringa je usko povezano sa pitanjem GMO-a o čemu se možete osvjedočiti i na službenoj stranici Ujedinjenih naroda.

'Chemtrailsi' su kemijski tragovi, a  naziv je skovan među proučavateljima projekta  geoinženjeringa; nastao je kao spojenica dva engleska izraza (eng. chemistry i eng. trail). Za razliku od 'contrail' – kondenzacijskih tragova koje inače ispuštaju komercijalni  avioni i koji se vrlo brzo rasplinu, ovi tragovi, popularno nazvani 'chemtrails' ostaju na nebu satima lagano se rasplinjući stvarajući neobičnu paučinastu mrežu. Većina svjetskih i hrvatskih 'mainstream' medija u potpunosti ignorira pitanje 'chemtrailsa', a nadležne institucije ili ne znaju o čemu se radi ili ne žele reći. Za sada je utvrđeno kako izbačeni aerosoli sadrže mnoge vrste bakterija od kojih neke napadaju dišni sustav čovjeka, izazivaju infekcije, upale napadaju dišni sustav čovjeka, pronađene su mnoge vrste gljivica i kvasaca, soli barija i aluminij, dehidrirane crvene i bijele krvne stanice, itd. Sve više ljudi obolijeva od Alzheimera, Parkinsa i mnogih drugih bolesti koje su izravno povezane s povećanim koncentracijama aluminija."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.