Hrvatski radio

Radio Osijek

Stanje pšenice

18.01.2023.

14:39

Autor: Radio Osijek

Stanje pšenice

Stanje pšenice

Foto: M.Milas, arhivska fotografija / Radio Osijek

Blaga zima s temperaturama u plusu uzrokovala je brži razvoj naše najraširenije ratarske kulture – pšenice. Pšenica je trenutačno u fazi busanja, no najavljeno joj zahladnjenje te kiša i snijeg, ne bi trebali naštetiti. 

Predstojnik Odjela za oplemenjivanje i strne žitarice s osječkog Poljoprivrednog instituta Krešimir Dvojković ističe kako se u proljeće može očekivati pojačan pritisak bolesti. "Toplije i vlažnije vrijeme pogodno je za razvoj bolesti pa će se s početkom proljeća trebati raditi monitoring usjeva, no nema mjesta panici. Više se plašim eventualnih kasnijih mrazeva, ponajprije za pšenicu sijanu u ranijim rokovima sjetve, jer bi oni mogli oštetiti njezinu lisnu masu u fazi vlatanja. Također ističe kako snijeg od 5 ili 10 centimetara neće uzrokovati probleme."Ako bi međutim njegova visina bila 20 i više cm, uz pad temperature i stvaranje ledene kore, moglo bi doći do anoksije usjeva, stvaranja snježne plijesni te različitih saprofitskih i parazitskih procesa koji se mogu događati ispod takvog pokrivača. No, takva prognoza zasada nije na vidiku. Zbog prošlogodišnje smo dugotrajne suše deficitarni u oborinama i one su inače dobrodošle kao i malo niže temperature (i pokoji minus). Takvi bi uvjeti usporili vegetaciju i smanjili eventualne rizike".     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.