Hrvatski radio

Radio Osijek

Radionice u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika Osijek

25.01.2022.

18:38

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Mira Vego i korisnik

Mira Vego i korisnik

Foto: Stjepan Filipović / HRT

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika Osijek, voditeljice radno-terapijskih radionica Mira Vego i Ljiljana Vetengl nastavljaju podučavati korisnike Centra poslovima u domaćinstvu, kako bi se lakše snašli kada krenu u samostalan život. 

Radionice u drugoj godini Programa „Resocijalizacija beskućnika - Budimo im podrška na putu do samostalnosti", koje financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, organizirane su s ciljem motiviranja korisnika na aktivnosti koje će im poboljšati kvalitetu i organiziranost života. "Projekt je počeo prošle godine i traje do travnja 2022. godine. U sklopu Projekta u Prihvatilištu i u dvorištu organiziramo radionice. Ima ih sedam: zdravstvene, psihosocijalne, radno - terapijske, informatičke i dramsko - glazbene radionice. Nastavljamo ono što smo počeli na prošloj radionici a to je šivanje. Podučavamo mlade korisnike, a starije vještinama koje su već i zaboravili, a korisne su svima nama. U zimsko vrijeme radimo u zatvorenom prostoru, a kad je ljepše vrijeme bavimo se vrtom, začinskim biljem i sadimo cvijeće. Korisnici nisu obavezni prisustvovati na radionicama, a neke su skoro u potpunosti posjećene, zavisi kakve su im preferencije. Zdravstvenu radionicu vodi medicinska sestra Katica Andraši i na svakoj radionici, na kratkom sistematskom pregledu, korisnicima se mjeri tlak i šećer u krvi, a potom imamo temu vezanu za njihovo zdravstveno stanje. Svaki korisnik, ukoliko ima zdravstveni problem, može se požaliti te će dobiti adekvatnu informaciju i pomoć. Informatička je radionica od velike važnosti za tržište rada, jer korisnici najčešće nisu informatički obučeni, a i bolje komuniciraju mailom i na društvenim mrežama", rekla je voditeljica projekta Marina Tadić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.