Hrvatski radio

Radio Osijek

Radovi na središnjoj zgradi u punom jeku

01.02.2023.

12:26

Autor: HRT Radio Osijek

Središnja zgrada IT parka

Središnja zgrada IT parka

Foto: Grad Osijek / -

Potencijal za razvoj i širenje IT scene u Osijeku prepoznat je prije nekoliko godina kada se i rodila ideja o izgradnji IT parka, gdje bi se većim tvrtkama ponudilo povoljne uvjete za izgradnju vlastitih objekata, a za one manje grad je obvezu preuzeo na sebe – izgradnjom središnje zgrade vrijedne 8,5 milijuna eura.


Ona bi trebala služiti kao svojevrsni inkubator za razvoj startupa i manjih IT poduzeća, a početkom 2023. godine u situaciji smo da je osam od devet parcela u parku već zakupljeno, većina komunalne infrastrukture dovršena, dok su radovi na izgradnji centralne zgrade u punom jeku. Izvođač radova je prošle godine uveden u posao, a trenutačno je u tijeku izvedba temeljne ploče, hidroizolacije te izrada temeljnog razvoda kanalizacije. Uglavnom, oni grubi, početni radovi u graditeljstvu. Zgrada će, između ostaloga, sadržavati konferencijsku dvoranu dostupnu tvrtkama unutar parka, tridesetak uredskih prostora i zajednički coworking prostor, pojašnjava pročelnik Upravnog odjela za financije i fondove EU Grada Osijeka David Krmpotić te dodaje kako bi sve trebalo biti dovršeno do kraja ove godine. Međutim, i prije nego što se to dogodi bit će objavljen poziv za zakup ovih prostora svim zanteresiranima. Negdje na jesen ove godine, kako se bude bližio kraj ovih radova, krenut ćemo s aktivnostima privlačenja budućih zakupaca, a nadamo se vrlo brzo nakon toga i ugovaranju tih poslovnih prostora, najavljuje Krmpotić.

IT park

IT park

Foto: Grad Osijek / -

Što se tiče ostalih parcela, na jednoj je već jedna osječka tvrtka izgradila vlastiti objekt, a uskoro bi radovi trebali početi na njih još sedam koliko ih je zakupljeno. S obzirom na ovakav interes nameće se pitanje i širenja parka u budućnosti. Određenih planova imamo, jer postoji mogućnost proširenja odnosno tzv. Faza 2 IT parka. Park bi se širio na zapad, ali uz to postoje i određena druga razmišljanja. Međutim, dosta je još uredskog prostora u privatnom vlasništvu na području grada koji nisu iznajmljeni. Idemo prvo to popuniti, a kada se to dogodi onda će nam biti slatke brige da izgradimo dodatne kapacitete odnosno dodatne mikrozone, poručio je pročelnik.


Inače, predviđanja su kako bi na području IT poslovnog centra(središnje zgrade) trebalo raditi dvjestotinjak ljudi, a sveukupno na području IT parka oko 600 IT stručnjaka te je plan, ovakvim okupljanjem IT tvrtki na jednom mjestu, stvoriti sinergijski efekt.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.