Hrvatski radio

Radio Osijek

Razminiranje prema planu

20.10.2014.

15:24

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još deset županija minski je sumnjivo. Potrebno je razminirati još 550 četvornih kilometara na kojima je više od 63 tisuće komada raznog minsko-eksplozivnog materijala, rekao je na susretu s predstavnicima Osječko baranjske županije ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Jakopec je dodao da bi se sljedeće godine trebale razminirati sve minsko-sumnjive površine u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Na području Osječko baranjske županije pod minama je još oko 100 četvornih kilometara. Do kraja sljedeće godine trebale bi biti uklonjene sve mine s poljoprivrednih površina, a većina preostalih minsko eksplozivnih sredstava ostat će uglavnom na šumskim površinama. Sljedeće godine uz izdvajanje iz državnog proračuna i donacija većina sredstava za razminiranje osigurat će se iz europskog projekta „Natura vita“, čime će se prepoloviti površina pod minama u Županiji, rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Od 1998. do sada Europska je unija proces razminiranja u Hrvatskoj pomogla s više od 30 milijuna eura te i dalje pomaže. Projekt "Natura Vita" HCR će provoditi u suradnji s Hrvatskim šumama, a vrijednost mu je 35 milijuna eura. Riječ je razminiranju šuma u Osječko-baranjskoj županiji i obnovi šumskog fonda, posebice uz rijeku Dravu. U pripremi je i projekt "De-Mine 2", vezan za prekograničnu suradnju s Mađarskom, izvijestio je ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec. Najzagađenije minama u Osječko baranjskoj županiji površine su u baranjskim općinama Bilje i Darda.
Dosad je za razminiranje u Osječko-baranjskoj županiji potrošeno oko 753 milijuna kuna. Ravnatelj Jakopec istaknuo je odličnu suradnju HCR-a s predstavnicima lokalne vlasti te je dodao kako bi 2015. godine trebale biti razminirane sve poljoprivredne površine. Osječko-baranjska županija mogla bi do 2019. godine biti očišćena od mina, rekao je Jakopec, dodajući da se minski sumnjive površine protežu kroz 14 gradova i općina. Župan Vladimir Šišljagić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tempom razminiranja, te napomenuo da bi razminirane površine trebalo iskoristiti za ekološku poljoprivrednu proizvodnju.  
Od minsko-eksplozivnih naprava u Osječko-baranjskoj županiji dosad je poginulo 40 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.