Hrvatski radio

Radio Osijek

Referendum na čekanju

23.02.2014.

22:00

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od dva mjeseca tzv. referendum o ćirilici čeka pokretanje saborske procedure. Iako su se i vladajući i dio oporbe, među njima i HDZ, izjasnili da takav referendum u ovom trenutku nije potreban, procedura se mora poštovati. No čini se da je glavni kamen spoticanja nekim strankama vladajuće koalicije to što se moraju obratiti Ustavnom sudu, čiji su rad i članove javno kritizirali. A u ovom slučaju Ustavni sud ne može se zaobići.

Stožer je svoj dio posla obavio. Sredinom prosinca u Saboru su predali 632 tisuće potpisa za referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma. 
Dva mjeseca poslije - stanje nepromijenjeno. Potpisi su još u Saboru, a nema naznaka da će o toj temi uskoro raspravljati mjerodavni Odbor za Ustav.
Kao ni većina zastupnika - mi nemamo saznanja zašto se čeka s odlučivanjem o pitanju referenduma, rekao je Milorad Pupovac, član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav (SDSS). 
Peđa Grbin, predsjednik Odbora, nema komentara. Predsjednik SDP-a odavno je poručio da se referendum neće održati, ali o tome, prema zakonu, ne može odlučivati samo Sabor.    
Ja i dalje držim, kao i mnogi moji kolege, da valja konzultirati Ustavni sud, rekao je Goran Beus Richembergh, također član Odbora.

Ako postoji i minimum sumnje i dvojbe u ustavnost pitanja - Sabor se mora obratiti Ustavnom sudu čija je odluka konačna, tvrdi član odbora Dragutin Lesar.
Moje je mišljenje da bi bilo najbolje da Odbor za Ustav i Poslovnik kaže svoje mišljenje o referendumskoj inicijativi i to mišljenje proslijedi Ustavnom sudu na raspravljanje. I na taj način pokrene Ustavni sud da se očituje o toj inicijativi kad to već Ustavni sud nije uradio sam, kazao je Pupovac.

Isključiva je ovlast Hrvatskog sabora u cjelini, dakle plenuma, ukupnog broja zastupnika, da u slučaju da ovo pitanje smatra neustavnim - pošalje Ustavnom sudu RH. To ne može učiniti na svoju inicijativu samostalno Odbor za Ustav. Samo Sabor - u cjelini, istaknula je vanjska članica Odbora Sanja Barić.
Kako zaobići nezaobilazno - Ustavni sud - glavna je, čini se, preokupacija u SDP-u. I to u trenutku kad većina parlamentarnih stranaka smatra da je taj referendum protuustavan.
Jesmo li mi taoci nečije tvrdoglavosti i tvrdoglavosti jedne stranke? Pa vjerojatno se može i tako tumačiti, smatra Richembergh.
Predsjednik HDZ-a, umjesto konkretnog odgovora o tome treba li se referendum održati, vraća priču na početak. Podsjeća da je odbijanje da se protumači članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina bio povod za referendumsku incijativu. Ni predsjednik Republike ni Vlada nisu poštovali zakon. To je sve što imam reći o referendumu, kazao je Tomislav Karamarko.
Problem je i u tome što naš zakon ne poznaje rokove za odluku o referendumu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.