Hrvatski radio

Radio Osijek

Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska ulaganje je u mlade

13.12.2022.

14:00

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska

Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

"Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska" bit će moderan i inovativan centar u sklopu kojega će učenici Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije imati priliku razvijati nove modele učenja i jačati STEM vještine - moglo se čuti na početnoj konferenciji Projekta u Osijeku.

Projekt "Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska" vrijedan je preko 21 milijun kuna od kojih je 85% iz EU fondova, a ostatak osigurava Vlada Republike Hrvatske: "Na području Osječko-baranjske županije, Centar će biti uspostavljen u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom, a u Virovitičko-podravskoj županiji u OŠ Josipa Kozarca u Slatini te u OŠ Suhopolje. Kad govorimo o djeci i njihovim kompetencijama, bolje smo organizirani oko pružanja pomoći u učenju, no zaostajemo u kreiranju sadržaja za darovitu djecu", rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić, dok je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement zahvalio na prihvaćanju Županije kao partnera na projektu.


Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš Kul napomenula kako će se u sklopu projekta u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom obnoviti i rekonstruirati zgrada matične škole, kao i zgrada Područne škole u Punitovcima: "U sklopu projekta izradit će se zvjezdarnica, planetarij te različite laboratorije za biologiju, fizike, kemiju i tehničku kulturu. Važno je poticati finu motoriku kod učenika i interes za informacijsko-komunikacijske tehnologije. Djeca će suvremenim metodama i na suvremenoj opremi učiti o budućnosti poduzetništva, zbog čega smo kao partnera na projektu odabrali BIOS koji ima reputaciju izvrsnosti", rekla Miranda Glavaš-Kul.


Partner županijama na projektu bit će poduzetnički inkubator BIOS, a kako je istaknuo direktor Tihomir Pejin, kroz njega će koristiti dograđeni hardverski laboratorij: "Sada imamo kvalitetnu opremu koju ćemo uključiti u projekt, a sve na korist učenika, odnosno budućih poduzetnika. Učit ćemo ih kako kodirati, modelirati i printati na 3D printerima, ali ih i uvesti u svijet poduzetništva. Izuzetno je važno da nove generacije usmjeravamo tako, posebno jer će im biti puno lakše ako se jednog dana odluče krenuti tim putem", rekao je Pejin.


Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola Josip Kozarac, Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josip Kozarac, Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteset Innlandet Giovik te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split. Predviđeni završetak projekta je travanj 2024. godine.

Mato Lukić, Marijo Klement, Miranda Glavaš Kul i Tihomir Pejin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.