Hrvatski radio

Radio Osijek

12:57 / 02.09.2014.

Autor: Amoreta Bajto/HINA

Sabo nepravomoćno osuđen na godinu i 4 mjeseca zatvora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo kriv je po obje točke optužnice i nepravomoćno osuđen na godinu i 4 mjeseca zatvora. Obrana najavljuje žalbu Vrhovnom sudu koji će donijeti konačnu odluku.

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda ocijenilo je danas kako je nedvojbeno utvrđeno da je bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) nudio mito vijećnicima HDZ-a Mariji Budimir i Radivoju Đuriću kako bi glasovali onako kako to njemu politički odgovara, čime je pokušao promijeniti izbornu volju građana, zbog čega je nepravomoćno osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora.Obrazlažući presudu, predsjednik Vijeća, sudac Zvonko Vrban osvrnuo se na tvrdnje Sabina odvjetnika Ante Nobila da se kazneno djelo podmićivanja zastupnika može počiniti samo prema vijećniku u predstavničkom tijelu, a da se taj status stječe tek konstituiranjem Gradskog vijeća.Sud smatra da su Budimir i Đurić status izabranog člana predstavničkog tijela stekli objavom službenih izbornih rezultata te da vijećnici dio svojih prava konzumiraju i prije samog konstituiranja Gradskog vijeća, pa je stoga pravno neprihvatljiva teza da ponuda mita prije konstitiuranja predstavničkog tijela nije kazneno djelo, objasnio je Vrban.Sud je ocijenio kako je dokaznim postupkom utvrđeno da je Sabo vijećnicima Budimir i Đuriću ponudio mito kako bi pristupili njegovoj političkoj opciji i glasovali onako kako to njemu politički odgovara te tako stvori uvjete za svoju političku sigurnost u trenutku donošenja gradskog proračuna.

Time je, smatra osječki Sud, iskazao namjeru da svoje ovlasti iskoristi u svrhu izgiravanja pravnog sustava i tako promijeni volju građana iskazanu na demokratskim izborima. Pokušajem izmjene biračke volje, povrijedio je Ustavom zajamčena prava građana da na izborima sami izaberu svoje predstavnike i preko njih ostvare svoju političku volju, rekao je sudac Vrban. Sudsko vijeće smatra i da Sabo tako postupajući nije bio u zabludi, jer je iskusan političar i saborski zastupnik, dakle član tijela koje donosi zakone, pa i Zakon o kaznenom postupku, u kojem se sankcionira takvo ponašanje. Iskaze Marije Budimir i Radivoja Đurića sud je ocijenio istinitim, jer su potkrijepljeni iskazima drugih svjedoka. Zaključivši da je Sabo svojim radnjama ostvario sva bitna obilježja kazenog dela podmićivanja zastupnika, pri čemu je "iskazao izrazitu upornost da podmiti izabrane vijećnike, kroz različite oblike pritiska tijekom duljega vremena", sud je okrivljeniku izrekao zatvorsku kaznu od godine i četiri mjeseca.Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo rekao je nakon izricanja nepravomoćne presude za podmićivanje HDZ-ovih vijećnika kako nikada neće priznati ono što nije učinio, a njegov odvjetnik Anto Nobilo najavio je žalbu Vrhovnome sudu RH. Nakon današnjeg izricanja presude, kojom je nepravomoćno osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora, na novinarsko pitanje je li očekivao zatvorsku kaznu Sabo je odgovorio: "Nikada neću priznati ono što nisam učinio. Razmišljao sam o Anti Gotovini."
Sabin odvjetnik Anto Nobilo izjavio je kako je nepravomoćnom presudom "povrijeđen zakon i pogrešno utvrđeno činjenično stanje" te je najavio žalbu Vrhovnome sudu RH.
Ocijenio je kako će se Vrhovni sud suočiti s ozbiljnim pravnim problemima jer su tom presudom "granice Kaznenog zakona neopravdano i suprotno pravilima struke rastegnute".
"Zakon jasno govori da se to kazneno djelo može počiniti samo prema vijećniku u predstavničkom tijelu, a ne prema izabranom vijećniku, što je drugi zakonski termin", ustvrdio je Nobilo.Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić izrazila je zadovoljstvo izricanjem osuđujuće presude, koja za Državno odvjetništvo, s obzirom na predočene dokaze, "nije iznenađujuća". "Kad je u pitanju visina izrečene kazne, treba uzeti u obzir da je okrivljenik Sabo počinio dva kaznena djela podmićivanja zastupnika i da je za svako od njih predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, pa ćemo nakon pismenog otpravka presude odlučiti hoćemo li uložiti žalbu", rekla je Fumić. Predsjednik vukovarskoga SDP-a Goran Bošnjak izjavio je novinarima da je Sabo, kao gradonačelnik, učinio mnogo dobrih stvari za Vukovar i njegove građane te vjeruje da će u drugostupanjskom postupku dokazati nevinost. Na pitanje novinara hoće li stranka nakon presude sankcionirati Sabu Bošnjak je odgovorio kako je to nepravomoćna presuda te da se, dok ne bude pravomoćna, ne može govoriti o takvim sankcijama. Tužiteljstvo je zadovoljno presudom, a o žalbi kojom bi se tražila duža zatvorska kazna raspravit će nakon što prouče pisano obrazloženje. Odvjetnik Željka Sabe najavljuje Anto Nobilo najavljuje žalbu Vrhovnom sudu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.