Hrvatski radio

Radio Osijek

Sanacija poplavljenog prostora

27.05.2014.

09:26

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vodostaj Save i dalje je u padu - razina vode svakog je sata nekoliko centimetara niža. Nastavlja se sanacija poplavljenog područja, dezinsekcija terena, te se provode protuepidemijske mjere.

Vodostaj rijeke Save na cijelom području od Slavonskog Broda do Gunje u opadanju je, a očekuje se kako će se za desetak dana voda povući sa svih kota koje su više od rijeke Save, izvjestili su iz Hrvatskih voda. Vodostaj kod Gunje pada 29 centimetra dnevno, kod Slavonskog Broda 35, Županje 29, a Slavonskog Šamca 31 centimetar dnevno. U funkciji je i crpna stanica Konjuša kod Gunje radnog kapaciteta 5000 litara vode u sekundi, a koja je i sama bila djelomice pod vodom zbog čega do sada nije bio moguć njezin rad. Vodostaj rijeke Save kod Županje u 9 sati iznosio je 882 i u opadanju je. Podsjetimo, kada su počele poplave, Sava kod Županje dosegnula je povijesni maksimum od 1 168 centimetara. Izvanredno je stanje ukinuto i u dijelu poplavama najugroženije Vukovarsko-srijemske županije, a na snazi je ostalo za Račinovce, Đuriće, Drenovce, Gunju, Rajevo Selo, Posavske Podgajce, Strošince, Soljane, Vrbanju i Bošnjake.
Nastavlja se, koliko je to moguće, sanacija poplavljenog prostora: vatrogasci šmrkovima peru cestu i ispumpavaju vodu iz otvorenih prostora i bunara. Vatrogasne snage i dalje nastavljaju pomagati vojsci u dekontaminaciji poplavljenih područja, a do sada je angažirano, uz vatrogasce i 13 vatrogasnih cisterni, 14 kombi vozila te 4 čamca. U ovom trenutku na poplavom pogođenim područjima angažirano je blizu 500 vatrogasaca.
Zdravstvena je zaštita stabilna i nema nikakvog grupiranja bolesti i naznaka epidemija. Dezinsekcija je obavljena u Slavonskome Brodu, Novoj Gradišci i Županji. U suradnji s federalnim zdravstvom susjedne Bosne i Hercegovine bit će provedeno zajedničko zaprašivanje komaraca na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te dijelovima drugih hrvatskih županija koje su bile zahvaćene poplavama, kao i u poplavljenim područjima BiH. 

Hrvatske vode u suradnji s vojnicima i dalje rade na izgradnji prednasipa na mjestu puknuća nasipa kod Rajevog Sela, a pomoć stiže iz cijele Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.