Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP i Možemo! o cijenama osječkih vrtića: "Nismo zadovoljni ovim privremenim mjerama, nisu dovoljno dobre"

11.02.2022.

14:37

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

press konferencija oporba o vrtićima: Katarina Kruhonja i Boris Piližota

press konferencija oporba o vrtićima: Katarina Kruhonja i Boris Piližota

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Mjere u vezi cijena programa ranog i predškolskog odgoja u osječkim vrtićima koje je jučer usvojilo Gradsko vijeće Osijeka, bile su tema današnje konferencije za novinstvo oporbenih vijećnika iz Gradske organizacije SDP-a i političke platforme Možemo! .

press konferencija oporba o vrtićima

press konferencija oporba o vrtićima

Foto: Amoreta Bajto / HRT

"Okupili smo se jer nam je važno da javnost dobije cjelovitu informaciju u vezi situacije oko plaćanja i cijene vrtića. Važno je da građani budu uključeni u procese koji su tek pred nama. Sada imamo jednu privremenu mjeru, a potrebno je cijene u vrtićima unaprijediti i prilagoditi da ne budu na teret mladim obiteljima i to je proces koji je tak pred nama. Zahvaljujem se i roditeljima i građanima koji su potaknuli mjere donesene 2020. godine u vezi covid epidemije. Bila je to inicijativa roditelja s preko 1100 potpisa, a oko ovih novih mjera angažiralo se više od 1700 potpisnika peticije da bi se te mjere ponovno pokrenule. Ni jedan vijećnik ni vijećnica nije bila protiv mjera", kaže vijećnica platforme Možemo! Katarina Kruhonja te dodaje: "Ono u čemu nismo imali konsenzus, a nadamo se da ćemo ga ubuduće u ovom procesu imati, jest oko karaktera tih mjera. Svi vijećnici oporbe, a jedan je glas i iz bloka vladajućih došao, podržali su amandmane koje je predložila platforma Možemo! a koji bi dali veću težinu i ovim usvojenim mjerama i bolju poziciju za roditelje. Nismo zadovoljni ovim privremenim mjerama, nisu dovoljno dobre".

Ove mjere vrijede do kraja sljedećeg mjeseca. Što nakon toga?

Boris Kiš, politička platforma Možemo!

Mjere kao "gašenje požara"

Vijećnik Boris Kiš iz platforme Možemo! smatra da je pravilnik donesen na jučerašnjem Gradskom vijeću Osijeka samo "gašenje požara" na reakciju roditelja vrtićaraca i zapravo ne donosi olakšanje i olakšice roditeljima u odnosu na mjere koje su na snazi bile do kraja prošle godine. "Ove mjere vrijede do kraja sljedećeg mjeseca. Što nakon toga?" pita se Kiš.

"Nažalost, gradonačelnik i njegovi suradnici odlučili su se ne podržati amandmane kojima bi se značajno olakšalo plaćanje roditeljima vrtićaraca, nego se zadržao na svom prijedlogu koji ne "navrat- nanos" sročen, loš i u biti ne rasterećuje dovoljno budžet naših sugrađana", kaže vijećnik Goran Kušec.

press konferencija oporba o vrtićima

press konferencija oporba o vrtićima

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Tko je kriv?

"Postavlja se pitanje tko je kriv što roditelji od 1. siječnja do danas više plaćaju vrtić? Novinari su pitali o kojem je iznosu riječ. To bolje može reći aktualna gradska vlast, a mi procjenjujemo da je riječ o oko 300 tisuća kuna. Tko je kriv što su mjere istekle i što nisu produžene? Aktualna gradska vlast ništa nije činila po tom pitanju dok ih nismo prozvali javno, priopćenjem", kaže SDP-ov Boris Piližota. "Nakon toga su donijeli ove mjere koje su jučer potvrđene a koje manje rasterećuju obitelji i roditelje od onih koje su na snazi bile prošle godine.Oporba je podržala predložene amandmane što govori u korist socijalne osjetljivosti prema osobama u trenutku epidemiološke situacije koja je najgora od kada imamo epidemiju", zaključuje Piližota, te pita: "Što je HDZ napravio sa svojim satelitima? Ništa! Dignuli su ruke za mjeru za koju su rekli da je "nova", a koja manje rasterećuje roditelje od one koja je istekla krajem prošle godine".

Vijećnik Kušec pozvao je roditelje vrtićaraca da usporede račune koji su im stizali do kraja prošle godine s onima koji će stizati sada te da će tako, kako je rekao "sve biti jasno".

Konferencija za novinstvo oporbenih vijećnika Gradskog vijeća Osijeka o cijenama vrtića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.