Hrvatski radio

Radio Osijek

Skinute sve dvojezične ploče u Vukovaru

23.09.2014.

20:14

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupina branitelja i stradalnika s pročelja osam državnih zgrada u Vukovaru skinula je 14 dvojezičnih ploča i predala ih gradskoj upravi.

Prvo je skinuta ploča sa zgrade Policijske postaje Vukovar, koja je u međuvremenu vraćena,  a zatim i  preostali dvojezični natpisi s državnih institucija i ustanova. Dogodilo se to u vrijeme dok je trajala misa u počast poginulim braniteljima - u povodu 23. obljetnice osnutka 204. Vukovarske brigade.

Šest osoba koje su privedene na obavijesni razgovor u međuvremenu je pušteno. Prema riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoja Džigumovića, riječ o osobma s područja grada Vukovara, a "sva prikupljena saznanja" policija je proslijedila mjerodavnome državnom odvjetništvu. Riječ je o stradalnicima Domovinskog rata, a među njima su i dvije žene, majke koje su na Ovčari izgubile sinove. Ploče su donijele na vratarnicu vukovarske gradske uprave, gdje su urudžbirane. Nakon njihovog privođenja ispred policije se okupila skupina branitelja i tražila njihovo puštanje na slobodu.
Iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara poručili su kako oni ne stoje iza toga čina. Prema riječima Vlade Iljkića, zaduženog u Stožeru za pravna pitanja, riječ je o reakciji jednog dijela braniteljske populacije nezadovoljnog što su dvojezične ploče u Vukovaru uopće postavljene. Iljkić očekuje da državne vlasti, sukladno nedavnoj odluci Ustavnoga suda, neće ponovno u Vukovaru postavljati dvojezične ploče na mjesto skinutih.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, komentirajući današnje skidanje dvojezičnih ploča, ocijenio je kako je "potez koji je Vlada povukla postavljajući dvojezične ploče loš za Hrvatsku, a i za grad Vukovar" , predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo kako se moramo boriti da u hrvatskome društvu vrijede demokratski standardi, a Branko Borković da bez razgovora i tolerancije neće biti moguće riješiti probleme u Vukovaru.
"Od Vukovara se stalno pravi grad slučaj. Volio bih kada bi se fokusirali na neke druge činjenice koje nama život znače, kao što je činjenica da vukovarska Luka ide u privatizaciju, a da ja kao gradonačelnik i moji sugrađani nemamo pojma o tome, i da nam je gradska tvrtka Tehnostan pred blokadom zbog duga Plinari iako ima potraživanja od države veća od osam milijuna kuna", rekao je Penava u izjavi novnarima. Prema njegovim riječima, postavljanjem dvojezičnih ploča u Vukovaru "napravljen je loš čin koji s udaljenosti od 300 kilometara možda izgleda administrativne naravi, ali u Vukovaru ima puno dublje značenje". "Što je odigrano, odigrano je, kako je odigrano, odigrano je, moramo se okrenuti budućnosti i nastojati prevladati te probleme", poručio je Penava. Na pitanje novinara što namjerava učiniti sa skinutim dvojezičnim pločama koje su donesene u Gradsku upravu kako bi ih grad vratio Ministarstvu uprave, Penava je odgovorio kako ne zna. "Mislim da ću ih čuvati kao suvenir. Ne znam što ću s njima, nit' su moja, nit' su gradska imovina. Ne znam. Vidjet ću", poručio je.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji je u Vukovaru bio na obilježavanju 23. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade, kratko je poručio kako se svi moramo boriti da u hrvatskome društvu vrijede demokratski standardi te da se ostvari dijalog. Posljednji ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. brigade Branko Borković ustvrdio je kako "ljudi reagiraju na različite načine, a i zakone pišu ljudi", te da bez razgovora i tolerancije neće biti moguće riješiti probleme u Vukovaru.
"Pitanje odnosa etničkih zajednica u Vukovaru je riješeno. Ovdje su očito na djelu pokušaji nametanja nečega što je istrgovao Pupovac s određenim ekipama kada se stvarala vlast 2003. godine", rekao je Borković, dodajući kako misli na sporazum između SDSS-a i HDZ-a dok je na čelu HDZ-a bio Ivo Sanader.
Bauk: "Ploče bolje da su neoštećene, jer će troškovi njihova vraćanja biti manji"
Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je vezano za današnja događanja u Vukovaru, kako je bolje da su skinute dvojezične ploče neoštećene nego oštećene, jer će ih biti lakše opet postaviti na zgrade institucija i bit će manji troškovi. Kazao je kako su ploče na oba pisma (latiničnom i ćiriličnom) u skladu sa zakonom i bit će ponovno postavljene. "Ako su dvojezične ploče odnesene u institucije Grada Vukovara vjerujem da će ih gradonačelnik Ivan Penava dostaviti državnim tijelima koji su vlasnici, ili će netko po njih otići", rekao je večeras ministar Bauk za tri nacionalne televizije, komentirajući današnje skidanje dvojezičnih ploča s ćiriličnim natpisima u Vukovaru. Napomenuo je kako ne zna što će se dalje događati, podsjetivši da su Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o provedbi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru 2002. doneseni konsenzusom i Vlada ih provodi. "Ako se zakon izmjeni provodit će se taj izmjenjeni zakon, a Ustavni sud je do izmjene zakona oslobodio Vladu da to radi prisilnim mjerama", kazao je ministar Bauk.

Poslušajte izjave Biserke Ljubić, koja je sudjelovala u skidanju ploča, zatim Branka Borkovića Malog Jastreba, Pilipa Karaule iz vukovarskog HDZ-a, Daniela Rehaka, predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i predsjednika Sabora Josipa Leke:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.