Hrvatski radio

Radio Osijek

Skup o autizmu u Đakovu

27.09.2014.

20:40

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tema stručnoga skupa o poremećajima komunikacije u djece, održanoga danas u Đakovu, bila je autizam o kojemu je raspravljalo stotinjak liječnika, psihologa, stručnih suradnika i predavača iz cijele Hrvatske.

Ovogodišnji skup drugi je po redu skup posvećen poremećajima komunikacije u djece, a organizirala ga je Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đakovo. U ime organizatora sudionike je pozdravila predsjednica Udruge Zdenka Konjarik koja je održala i predavanje o psihosocijalnoj rehabilitaciji. Skup je nastavljen s nekoliko izlaganja, među kojima i Milivoja Jovančevića o djeci s disharmoničnim razvojem, a o autizmu govorila je i profesorica Silvija Pušeljić. Govoreći o uzrocima autizma te u kakvom je odnosu istraživanje toga poremećaja u Hrvatskoj s istraživanjima u razvijenijim zemljama, Pušeljić je kratko ustvrdila - u Hrvatskoj s istraživanjima nismo nikuda stigli. Liječnica Ivana Lovrić predočila je pak učinke analize autističnoga spektra poremećaja praćenih tijekom pet godina u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek. O psihološkim aspektima roditeljstva djece s teškoćama u razvoju govorila je prof. dr. Dunja Baraban, a svoja iskustva s autizmom sa sudionicima podijelili su i drugi psiholozi te defektolozi. U ime đakovačko-osječkoga nadbiskupa mons. Đure Hranića skup je pozdravio vlč. Alojz Kovaček, rekavši kako se i Nadbiskupija te mjesna Crkva nastoje, u sklopu svojih mogućnosti, uključiti u tu problematiku i pomoći u integraciji u normalan život autistične i druge djece s poteškoćama u komunikaciji. Pokrovitelji skupa bili su su Ministarstvo socijalne politike i mladih, Nadbiskupija Đakovačko-osječka, Osječko-baranjska županija i grad Đakovo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.