Hrvatski radio

Radio Osijek

16:21 / 04.12.2014.

Autor: Radio Osijek/Hina

Slavonski župani traže novu poljoprivrednu politiku

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanje u poljoprivredi iznimno je teško, a posebice na istoku Hrvatske na čijem području se nalaze i najznačajnije obradive poljoprivredne površine te je nužno promjeniti dosadašnji odnos prema toj gospodarskoj grani i to prvenstveno kroz novu poljoprivrednu politiku za koju se zalažu svih pet naših slavonskih županija, izjavio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić nakon sjednice Koordinacije župana Slavonije i Baranje održane u Vukovaru.

"Voda nam je svima došla do grla. U cijeloj Hrvatskoj je teško, a ovdje kod nas posebice. Svakoga sata u Hrvatskoj propadne jedan OPG (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) i tome treba stati na kraj. Ministarstvo ne radi dobro. Smatramo da se može puno bolje, a to i želimo jer je poljoprivreda naša prva i najznačajnija razvojna grana", poručio je župan Galić.
Na sjednici Koordinacije župana Slavonije i Baranje najviše riječi bilo je upravo o stanju u ruralnom prostoru i poljoprivredi te i o korištenju EU projekata. "Gospodarstvo na našim prostorima neće se pokrenuti dok se ne omogući uspješno poslovanje poljoprivrednicima", izjavio je nakon sastanka Željko Jakopović, zamjenik župana Požeško slavonske županije. "Jedino rješenje za hrvatsku poljoprivredu uz sve one zahvate u smislu restrukturiranja i organizacije korištenje je sredstava iz fonda za ruralni razvoj. To je novac koji uistinu može pomoći ovoj našoj napaćenoj poljoprivredi, a mi smo na žalost, jedina članica EU koja je do ovog trenutka više uplatila u zajedničku blagajnu nego što je dobila", smatra Jakopović i dodaje kako je nužno što hitnije ispraviti onih tristotinjak  primjedaba na program koji je prezentiran Europskoj komisiji nakon čega bi se, njegovim riječima, moglo krenuti s korištenje navedenih sredstava. "U slavonskim je selima prisutna apatija i depresija i sve snage moramo usmjeriti u realizaciju mjera ruralnog razvoja što će u konačnici donijeti rezultat u cijeloj organizaciji je nedopustivo je da Hrvatska s tako malim brojem stanovnika i toliko velikim potencijalom nema dostatnu poljoprivrednu proizvodnju", zaključio je Jakopović.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.