Hrvatski radio

Radio Osijek

Smijenjen predsjednik uprave Đure Đakovića

30.05.2014.

22:33

Autor: Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na sjednici Nadzornog odbora Holdinga Đuro Đaković iz Slavonskog Broda opozvan je predsjednik uprave Vladimir Kovačević, a na njegovo mjesto imenovan Tomislav Mazal, dosadašnji član uprave, stoji u objavi za Zagrebačku burzu poslanu iz te tvtke.

Iako se razlozi smjene ne navode poznato je kako Đaković zadnjih godinu dana tone u gubitak, a zabrinjava i manjak posla.

Na čelo Đure Đakovića Vladimir Kovačević došao je prije dvije godine i najavio zaokret u poslovanju, tehnološko restrukturiranje i orijentaciju ka izvoznim tržištima. Dugotrajni procesi otpočeli su strateškim partnerstvima s nekoliko važnih inozemnih grupacija, ali izostali su i veliki poslovi. Pogođen i manjkom investicija na domaćem tržištu,  Đaković je tonuo u gubitak. Nakon objave poslovnih rezultata za prošlu godinu  i gubitka većeg od sto milijuna kuna te negativnog trenda i u ovoj  godini – žestoko je reagirao sindikat.  Zato je i današnju  smjenu na ćelu Uprave Antun Štivić – regionalni povjerenik Sindikata metalaca nazvao očekivanom: "Nije nas to iznenadilo jer mi smo na konferenciji za tisak prije petanestak dana izrazili nezadovoljstvo poslovanjem Đure Đakovića. S tim rezultatima je tvrtka išla prema gubicima a onda i ugrožavanju socijalnih prava radnika."

Već u ponedjeljka Štivić očekuje susret s novim predsjednikom Uprave Tomislavom Mazalom. Sa stanjem u Đuri Đakoviću  Mazal je dobro  upoznat. Dvije godine je bio predsjednik Nadzornoga odbora, a od 2011.  član uprave. Ipak, tvrtku preuzima u teškim možda i prijelomnim trenucima.
"Kada bi se dogodilo da se ne ugovori dovoljno posla i da Đuro Đaković uđe u takve probleme da dođe, ne daj Bože, do gašenja, bila bi to katastrofa jednaka onoj s poplavama", zaključuje sindikalac Štivić. Potpora pri očuvanju proizvodnje i radnih mjesta u Đakoviću očekuje se i od države koja značajno participira u vlasništvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.