Hrvatski radio

Radio Osijek

Ono kad moraš probati 51 pivo...

11.11.2025.

13:10

Autor: Željko Kovačević

prof.dr.sc Krešimir  Mastanjević

prof.dr.sc Krešimir Mastanjević

Foto: Željko Kovačević / HRT

Na osječkom Prehrambeno tehnološkom fakultetu danas se ocjenjivala kvaliteta pedeset i jednog uzorka piva pristiglih iz cijele Hrvatske.

Četvrto ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva održano je prema MEBAK metodi, prema kojoj se ocjenjuju bistroća, boja, miris i okus, s tim da se svaki stil piva ocjenjuje zasebno. Uz to proizvođači uzoraka imaju mogućnost odrediti fizikalno-kemijski sastav proizvedenih piva te tako dodatno iskontrolirati kvalitetu svojih proizvoda. Najbolji će se doznati 13. prosinca ove godine na Festivalu meda, piva i rakije koje također organizira osječki PTF.



izv.prof.dr.sc. Kristina Mastanjević

izv.prof.dr.sc. Kristina Mastanjević

Foto: Željko Kovačević / HRT

- Stavljamo datum ocjenjivanja, stil piva koje pijemo, gledamo postojanost pjene, mjehurića, procjenjujemo jesu li mirisi u skladu sa stilom piva. Ne valja primjerice ni da ima pretjerano hmeljnog mirisa. Ima li diacetila (koji ima intenzivan okus i miris po maslacu), DMS-a (koji ima miris i ukus kuhanog kukuruza ili kokica), je li pivo trpko, ima li možda čokoladni okusa, koji mu ne pripada, kakva mu je tekstura, sve ćemo to povjeriti, zapisati u tablice i usporediti s ostalim ocjenjivačima, rekla je izv. prof. dr. sc. Kristina Mastanjević, predsjednica organizacijskog odbora, hrvatska doktorica piva.


Ocjenjivanje se odvija pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Osječko – baranjske županije, Turističke zajednice grada Osijeka, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Ministarstva turizma i sporta, Ministartsva znanosti i obrazovanja te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.