Hrvatski radio

Radio Osijek

Smiljanec: "Podmeću mi"

26.04.2014.

18:28

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"To je podmetanje onih koji godinama nisu radili svoj posao i štitili su određene poduzetnike" - tako pomoćnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec na konferenciji u Poreznoj upravi odgovara na optužbe iznesene u medijima. Nije željela odgovarati na pitanja novinara.

"Ne poznajem tog čovjeka o kojem se piše u medijima, nikada sa njim nisam razgovarala i ništa nemam sa tim slučajem oko kojeg se vodi istraga. Pravo je pitanje tko je sve ove godine gurao pod tepih ili nije provodio ovršne radnje jer dug OLT ne datira od kolovoza 2012. nego postoji od 2007. Utvrđen je istragom Porezne uprave, a račun poreznog obveznika nikada nije blokiran. Sve što se događa, to je podmetanje onih koji godinama nisu radili svoj posao i štitili određene obveznike i sada sve to prebacuju na mene" sve je što je novinarima, koje je pozvala u Ministarstvo financija, izjavila Čavlović Smiljanec.
Policija je navodno protiv ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je zatražila od pročelnice Porezne uprave u Osijeku Ružice Kovačević da ne ovrši tvrtku OLT, u kojoj je dioničar i poduzetnik Željko Biloš, zbog gotovo 12 milijuna kuna duga.
Na udaru USKOK-a Smiljanec se našla nakon što je nedavno bila uhićena Ružica Kovačević. Pročelnica osječke Porezne uprave Ružica Kovačević je, kako sumnjaju istražitelji, navodno naredila zaposlenicama Područnog ureda Osijek da zaustave naplatu duga, odnosno da odluku o ovrsi OLT-a ne dostave Financijskoj agenciji, a činila je to sve do svibnja 2013.
Nije tako ovršeno najmanje 10,5 milijuna kuna, čime je državna blagajna oštećena za gotovo 12 milijuna kuna. Puštena je uz jamčevinu od sto tisuća kuna.
Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva zatražila je reprogram poreznog duga, ali nije bio odobren. Zato je Porezna uprava u ljeto 2012. donijela odluku o blokadi računa, ali ispostava Porezne uprave otada pa sve do 20. ožujka ove godine nije provela blokadu. Račun im je bio blokiran do travnja ove godine.

Cijeli je slučaj, očito, zatekao političku scenu, među njima i predsjednika Ivu Josipovića koji je sve što zna, doznao od novinara. A na njihovo pitanje kratko je odgovorio kako ne može to komentirati na temelju napisa iz medija. Svoj će komentar i predsjednik Laburista Dragutin Lesar dati nakon okončanja istrage, no kaže da je činjenica da su tijela državne represije u naplati dugova i obveza najrevnija upravo u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, dok se, s druge strane, u ostalim dijelovima zemlje desetak i dvadesetak milijuna kuna može stopirati telefonskim pozivom. Cijelim je slučajem ostao zatečen i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji kaže kako nema nikakvih informacija, te da će se odgovor morati potražiti u Poreznoj upravi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.