Hrvatski radio

Radio Osijek

Socijaldemokrati - treba doraditi prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

23.04.2022.

13:46

Autor: HRT Radio Osijek

Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Nezadovoljni prijedlogom novog Zakona o poljoprivredi koji je ovaj tjedan predstavljen na drugom čitanju u hrvatskom Saboru, saborski zastupnici Socijaldemokrata Romana Nikolić i Domagoj Hajduković su na konferenciji za novinare u Osijeku zatražili treće čitanje, gdje bi se čulo mišljenje zainteresirane javnosti i stručnjaka o važnim pitanjima hrvatske poljoprivrede poput raspolaganja zemljištem, ekološke proizvodnje, te prodaje zemljišta strancima 

„Ovaj tjedan smo u drugom čitanju raspravili Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Na žalost, ako se ovaj Zakon usvoji u ovakvom obliku, bojim se da će stvoriti brojne poteškoće našim poljoprivrednicima. Ukoliko želimo imati kvalitetnu poljoprivredu proizvodnju, moramo odgovorno, planski i s vizijom upravljati s najvažnijim resursom za tu djelatnost - zemljom. Viziju tu uopće nema, jer relativno nedavno smo donijeli Strategiju poljoprivrede do 2030. Sama činjenica da je zakon o poljoprivrednom zemljištu bio u proceduri prije krovnog dokumenta za Hrvatsku poljoprivredu i da sada u drugom čitanju ništa iz strategije nije ušlo u njega, dovoljno govori. U novom Zakonu nema jasnih garancija da se zemljište opet neće dijeliti po babi i stričevima, a nema ni odredbi o reviziji zemljišta dodijeljenog po starom zakona. Drugim riječima, tko je jamio jamio je. Sve ovo stvara veliku zabrinutost i među OPG-ovim ali i ostalima hoće li moći doći do zemljišta“ rekao je na konferenciji Hajduković.

Romana Nikolić je upozorila da preuzimanjem Zajedničke poljoprivredne politike EU i obveza koji iz njega proizlaze, mi smo se obvezali da ćemo do 2030.g. postići ekološku proizvodnju od 25%.

„Moramo biti svjesni da Eko proizvodnja nije jednostavna, iziskuje veliki angažman samih eko proizvođača, a potpore za ovu vrstu proizvodnje su se smanjile i nisu više primamljive kao što su nekad bile. Zaključno….veliki rizik bez ikakve sigurnosti.

"Nadalje, kada je u pitanju raspolaganje državnim zemljištem mnogi poljoprivrednici već duže vrijeme iskazuju nezadovoljstvo načinom davanja zemljišta u zakup od strane jedinica lokalne samouprave. 2023.godine prestaje moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta, što je zabrinjavajuće, jer to nam je posljednja šansa da sačuvamo nacionalni strateški resurs, jer pitanje je kome će i u kolikim hektarima doći u posjed ta zemlja", rekla je Nikolić.

"Naš je prijedlog da se Zakon pošalje u treće čitanje i da se konzultira šira zainteresirana i znanstvena javnost, kako bi bar pokušali od ovog fijaska od zakona napraviti nešto kako treba. Pozivamo vladajuće ali i sve ostale zastupnike da podrže ovaj prijedlog“ zaključio je Domagoj Hajduković.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.