Hrvatski radio

Radio Osijek

Solarne elektrane - obnovljivi i isplativi izvori energije

15.03.2023.

12:24

Autor: Radio Osijek

Solari

Solari

Foto: HRT, arhiva / Radio osijek

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Osijek u tijeku je edukacija o sunčanim elektranama, postupcima i procedurama, tržištu električne energije , modelima otkupa HEP Opskrbe - zakonskoj i tržišnoj regulativi i programima financiranja zelenih i pametnih investicija za privatni sektor. 

Viša stručna suradnica u HGK, Županijskoj komori Osijek  Snježana Babić istaknula je kako  su u suradnju s HEP-om organizirali niz radionica vezanih uz energetsku krizu u posljednjih godinu dana i posljedično drastičan rast cijena električne energije za poduzetnike. "Cilj je educirati poduzetnike na koji način vlastitom investicijom kroz solarne elektrane doći do vlastite proizvodnje energije te smanjiti troškove poslovanja. Uspoređujući brojke prosječna je cijena električne energije prošle godine bila oko 273 eura za MWh (megavatsat), što je u odnosu na 2021. godinu poskupljenje od 160 eura po MWh, odnosno 239 posto. Ti su troškovi u velikoj mjere poremetili poslavanje naših poduzetnika. Osim toga što je ova tema vezana uz zelenu tranziciju gospodarstva, važna je i zbog toga što mi još uvijek za pokrivanje svih potreba gospodarstva i kućanstava uvozimo negdje oko 2340  GWh (gigavatsati) električne energije. Potrebno je pronaći način na koji bi naš energetski sustav bio samodostatan ili barem vrlo malo ovisan o uvozu električne energije. Procjenjuje se da bi proizvodnju solarnih elektrana trebalo povećati za nekih 2000 MWh kako bismo došli do dobre situacije što se tiče energetske slike Hrvatske. Zasada imamo proizvodnju od   223 MWh, što ne pokriva ni pola posto ukupne potrebe energije za poduzetnike i građanstvo. Računa se kako bi se izgradnjom solarnih elektrana koje bi proizvodile oko 2000 MWH  te uz vjetroelektrane i biopostrojenja,  mogla poboljšati energetska slika Hrvatske te postići kakva-takva energetska neovisnost. Očekivani bi se rezultati mogli postignuti u razdoblju od 5 do 10 godina.   

Galerija
Edukacija o sunčanim elektranama u HGK, Županijskoj komori Osijek, Foto: M.Milas/Radio Osijek
Edukacija o sunčanim elektranama u HGK, Županijskoj komori Osijek , Foto: M.Milas/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.