Hrvatski radio

Radio Osijek

"Spasimo Plavo srce Europe"

20.03.2014.

11:15

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Beogradu je danas predstavljen projekt „Spasimo Plavo srce Europe“, kao doprinos ovogodišnjem UN-ovom Svjetskom danu voda, čija je tema „Voda i energija“. Udruge EuroNatur i Riverwatch ukazuju na rastuću prijetnju uništavanja rijeka Balkanskog poluotoka. Kao predstavnik Hrvatske, na skupu je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Osječanin Tibor Mikuška.

"U predstojećem se razdoblju planira gradnja više od 570 hidroelektrana, kapaciteta većeg od 1 MW, od Slovenije do Albanije, pa je jedno od najznačajnijih europskih prirodnih blaga u opasnosti. kako se to ne bi dogodilo, udruge EuroNatur i Riverwatch pokreću kampanju pod nazivom „Spasimo Plavo srce Europe“, koja je danas predstavljena u Beogradu", kaže se u priopćenju koje nam je iz Beograda poslao sudionik skupa, Osječanin Tibor Mikuška. „Moramo zaustaviti ovo ludilo s hidroelektranama. Mnogi od planiranih projekata krše zakone Europske unije te je njihovo financiranje putem međunarodnih investitora još skandaloznije. Hidroenergija nije „zelena“, već uništava dragocjene prirodne krajolike“ rekao je Urlich Eichelmann, izvršni direktor Međunarodne udruge za zaštitu rijeka Riverwatch. „Izgradnja hidroelektrana se predlaže bez obzira na prirodu i čovjeka, čak i u nacionalnim parkovima. Ovo je potpuno neprihvatljivo i uništava potencijal za održivi ekonomski razvoj navedenih država. Razvoj hidroenergije mora uzeti u obzir ciljeve zaštite prirode. Izrada strategije zaštite najvažnijih prirodnih rijeka u regiji je imperativ“ dodao je Gabriel Schwaderer, izvršni direktor Euronatur-a, njemačke Zaklade za zaštitu prirode. Nigdje drugdje na kontinentu ne može se naći toliki broj različitih drevnih, divljih rijeka, kristalno čistih potoka, prostranih šljunčanih sprudova, netaknutih poplavnih šuma, spektakularnih vodopada i krških podzemnih rijeka. Plavo srce Europe kuca upravo na Balkanskom poluotoku. To je potvrdilo opsežno istraživanje koje su obavili tijekom posljednje dvije godine Euronatur i Riwerwatch udruge. Te su dvije udruge  ocijenile hidromorfologiju (strukturno obilježje netaknutih rijeka) oko 35.000 riječnih kilometara na Balkanskom poluotoku, istražili postojeće iplanirane hidrocentrale i obavili istraživanja biološke raznolikosti riba i mekušaca (slatkovodnih puževa i školjki). Rezultati studija upozoravaju:
•30% rijeka je u prirodnom, a daljnjih 50% u gotovo prirodnom hidromorfološkom stanju. U Albaniji i Crnoj Gori
čak je više od 60% rijeka netaknuto – u usporedbi s ostatkom Europe gdje je netaknuto npr. u Njemačkoj samo 10%, a u Austriji samo 6% rijeka.
• 573 srednjih i velikih hidroelektrana je u planu izgradnje. Čak ni nacionalni parkovi nisu pošteđeni ovakvih zahvata.
• Rijeke na Balkanu su glavni centar biološke raznolikosti na Europskom kontinentu:čak 69 slatkovodnih riba su balkanski endemi. Nadalje, 151 rijetka vrsta slatkovodnih mekušca živi u ovim rijekama, predstavljajući 40,5% svih
ugroženih vrsta mekušaca u Europi.
• Planirane hidrolelektrane dovode u pitanje opstanak 70-75% svih ugroženih vrsta, uključujući mladicu – najveću pastrvu na svijetu. Smatra se da je globalno rasprostranjenje mladice koncentrirano na Balkanu u samo nekoliko
rijeka Dunavskog sliva.U suradnji s lokalnim partnerima iz odgovarajućih država, uz pomoć zaklada MAVA i
Manfred-Hermsen-Stiftung, Euronatur i Riverwatch su pokrenule kampanju „Spasimo Plavo srce Europe“ s ciljem zaštite ovog Europskog prirodnog blaga od daljnjeg uništavanja.

Ciljevi kampanje su:
• Podići svijest javnosti o značaju balkanskih rijeka, njihove ekoloških vrijednosti i ugroženosti
• Zaustaviti ovaj „tsunami“ hidroelektrana: koordinirati razvoj strateškog plana za sve rijeke Balkana sa područjima zabrane za izgradnju hidrocentrala
• Unaprijediti znanje o rijekama i njihovoj biološkoj raznolikosti", kaže se u priopćenju koje nam je iz Beograda poslao sudionik skupa, predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Tibor Mikuška.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.