Hrvatski radio

Radio Osijek

Stanje u Podravini se normalizira

17.09.2014.

10:17

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanje u poplavljenim područjima Podravine postupno se normalizira. Vodostaj Drave pada i znatno je niži nego jučer. Od danas počinju raditi osnovne škole i vrtići u 9 općina u kojima je bila proglašena opća opasnost.

Selom Drnje u Podravini polako prolazi vodeni val nošen rijekom Dravom. Nasipi su izgrađeni i učvršćeni, a kako vodostaj Save opada, stanje se polako normalizira. Ugroženo područje obišao je jučer i premijer Milanović te rekao kako je nemoguće da će država u ovom slučaju nadoknađivati štetu kao u Gunji. " Gunja, Rajevo Selo i taj dio Posavine su iznimke. Tamo se raspao nasip, i za to držim odgovornim državu i Hrvatske vode. Bila je to dakle politička odluka zbog odgovornosti. Zna se inače što vlade nadoknađuju, a što osiguravaju građani i lokalna zajednica " rekao je. Na današnjoj sjednici Sabora upozorio je lokalne vlasti da paze kod određivanja lokacija za gradnju, a građane da osiguravaju osobnu imovinu.

                         Drava kod Drnja                                                     Drava kod Osijeka

Nakon što je Drava u utorak dosegnula svoj najveći vodostaj u posljednjih 40 godina, od utorka navečer je u opadanju. Trenutno ne prijeti izljevanje iz korita no vatrogasci i pripadnici civilne zaštite i dalje su na terenu. Osiguravaju stabilnost zečjih nasipa kako voda ne bi doprla do kuća.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.