Hrvatski radio

Radio Osijek

Stanje u Slavoniji se smiruje

05.05.2014.

13:01

Autor: Krunoslav Inhof, Neven Knežević, Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilne kiše natopile su protekloga vikenda slavonske županije, nabujali su vodotoci, a vode su poplavile oranice i dvorišta, te zaprijetile kućama. Danas je ipak nešto lakše, a stanje se stabilizira.

Na slijevnom području Dunava i donje Drave, koje je u nadležnosti Hrvatskih voda, vodno-gospodarskog odjela Osijek, u posljednja je dva dana mjestimično palo i do 130 litara kiše po četvornom metru, što je zbog prijašnjih kiša i vodom zasićenog zemljišta prouzročilo poplave u mnogim mjestima. Najviše problema bilo je na području Virovitice i Našica (Đurđenovcu, Lili i Jelisavcu). Ipak svoje domove nije morao nitko napustiti, a stanje se polako smiruje - istaknuo je voditelj Centra obrane od poplava Hrvatskih voda - odjela Osijek Ivica Nađ.

Na području Našica u tri dana palo je više kiše od mjesečnog prosjeka, a u nekim dijelovima naselja Velimirovac, Lađanska, Lila i Jelisavac i više od sto litara po četvornom metru. Kuće nisu ugrožene, no voda će još danima ležati u voćnjacima, oranicama i dvorištima.  Kako bi se rasteretili kanali u naseljima voda se propušta kroz branu na Našičkom ribnjaku, a kako je istaknuo bagerist na ribnjaku Josip Kuhar, nikada veća količina vode nije na ovaj način propuštana. Prigradsko naselje Velimirovac jedno je od najugroženijih, no bitno je da podzemne i vode Našičke rijeke nisu ugrozile kuće. Trenutačno mještani saniraju kanale i prijelaze koje su bageri srušili kako bi povećali protok vode. Uništeni pristupi kućama mještanima će biti sanirani i plaćeni iz gradskog proračuna - rekao je gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, a stanje će se i dalje pratiti i mještani izvješćivati o daljnjim postupcima o prijavi štete.

Zbog obilne kiše koja je u olujnom nevremenu natopila slavonske županije nabujali su vodotoci, a na istoku Brodsko posavske županije voda je poplavila dio oranica i dvorišta te zaprijetila kućama. Na području županije u 24 sata palo je između 50 i 70 litara kiše po četvornom metru, a budući da je tlo već bilo natopljeno od prijašnjih kiša, svi su kanali nabujali. Plavljenje je prijetilo na području Vrpolja, Ruščice i Slobodnice. Iako se stanje smiruje intervencije Hrvatskih voda i vatrogasaca još uvije traju. Mjestimično ima poplavljenih poljoprivrednih površina, a kako je istaknuo voditelj ispostave Hrvatskih voda u Brodsko - posavskoj županiji Davorin Piha, vrlo je važno što niti jedna kuća ni prometnica nisu bile poplavljene. Sava je od jučer narasla gotovo pola metra i raste 2-3 centimetra na sat, te su jutros u 7 sati proglašene redovite mjere obrane od poplave.

Poplavljeni su brojni podrumi i okućnice, a problem s pitkom vodom iz bunara pojavio se u nekim dijelovima Sibinja, dok je voda iz tvrtke Slavonski Brod Vodovoda u potpunosti ispravna. Voda je u godrnjim dijelovima sibinja u redu, dok sz stanovnici donjeg dijela mjesta upozoreni na neispravnost vode iz bunara. Ukupno 50-ak kućanstava ne može korisiti vodu iz bunara za piće, oni se trenutačno ispumpavaju, a kada se stanje poravi voda će se ponovno ispitati i građane upoznati s rezultatima. Načelnik Općine Sibinj Josip Pavić zbog svega je ovoga zatražio od župana Danijela Marušića proglašenje elementarne nepogode za ovu općinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.