Hrvatski radio

Radio Osijek

Sud presudio: Širić je kriv

25.03.2014.

07:18

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon devet mjeseci suđenja za korupciju u prvoj nogometnoj ligi na zagrebačkom Županijskom sudu danas je izrečena nepravomoćna presuda bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širić - određena mu je četverogodišnja zatvorska kazna. Zabranjuje mu se obavljanje rada u nogometu u trajanju od 8 godina od pravomoćnosti presude". Nekadašnji trener NK Karlovca Neven Šprajcer osuđen je na osam mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine.

I Šprajceru je, uz uvjetnu kaznu, dosuđena četverogodišnja zabrana rada u klubovima i tijelima nogometnog saveza.

Željko Širić nije došao na izricanje presude. Riječ je o najvećoj aferi koja je potresla hrvatski nogomet od osamostaljenja. 

Tijekom devetomjesečnog suđenja najteža optužba protiv Širića bila je da je od Uskokova pouzdanika, bivšeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša, primio 30 tisuća eura za "pošteno" suđenje. Šprajcera, koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, tužiteljstvo je teretilo da je sa Širićem dogovorio da i njegovom klubu za mito također osigura "pošteno" suđenje.
I dok je Uskok za optužene, zbog "sistemske korupcije", zatražio najstrože kazne, obrana je u svojim završnim govorima istaknula da ih treba osloboditi jer njihovim klijentima nije dokazana krivnja.
U ovoj aferi optužen je i bivši nogometni sudac i dužnosnik Stjepan Djedović kojemu je postupak razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara.
Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije 'Offside' u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s Uskokom, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.

Hrvatski nogometni savez nije htio danas komentirati današnju presudu, dok je bivši predsjednik uprave Hajduka Hrvoje Maleš, koji je u tom slučaju kao Uskokov pouzdanik doprinio razotkrivanju nogometne korupcije, izjavio: "Borio sam se protiv sustava, a ne protiv ljudi i žao mi je što je to svedeno na nekakav privatni obračun mene i Širića. To je bila isključivo borba predsjednika jedne institucije (Hajduka) protiv anomalija u sustavu."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.