Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečano u Vinkovcima

18.07.2014.

16:42

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, na kojoj su zaslužnim pojedincima i ustanovama dodijeljene nagrade, u Vinkovcima je danas obilježen Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Ilije, koji se inače obilježava 20. srpnja.

Podsjetivši na ogromna stradanja koja su Vinkovci pretrpjeli u Domovinskom ratu, gradonačelnik Mladen Karlić kazao je tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća kako je u proteklih 18 godina u razvoj i izgradnju Vinkovaca uloženo više od 1,7 milijardi kuna. Cilj nam je da u godinama koje slijede osiguramo kvalitetnu infrastrukturu na razini grada, koja je preduvjet boljeg života naših sugrađana, ali i razvoja gospodarstva, ustvrdio je Karlić. Najavio je kako bi do kraja godine trebali započeti radovi na, za Vinkovce iznimno značajnoj istočnoj gradskoj oblaznici, a gradske vlasti za realizaciju po grad bitnih projekata očekuju i potporu Vlade i Sabora.

Predsjednica Gradskog vijeća Kata Krešić istaknula je da poteškoće na koje nailaze gradske vlasti u realizaciji projekata, te sam grad u svome razvoju, ne smiju i ne mogu uništiti bogatu dušu Vinkovaca i njegovih građana. Upozorila je na 'pogubnost individualizma' koji ugrožava sreću ne samo pojedinaca, nego negativno utječe i na cijelu zajednicu.
Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, tijekom koje je prikazan i dokumentarni film u produkciji Vinkovačke televizije o dosadašnjim ulaganjima u razvoj Vinkovaca, nazočni su bili brojni uzvanici, među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak te nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić.

Grb Grada Vinkovaca uručen je Matthiasu Guderjanu, gradonačelniku njemačkog grada Kenzingena koji od Domovinskog rata održava prijateljstvo s Vinkovcima. To priznanje uručeno je i Centru za znanstveni rad HAZU Vinkovci povodom 45 godina rada na znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, zatim akademiku Slavku Matiću za 10 godina uspješnog vođenja vinkovačkog Centra HAZU te redatelju i producentu Himzi Nuhanoviću za izuzetna ostvarenja na područje kulture i kazališne umjetnosti. Prije svečane sjednice, na Gradskom groblju položeni su vijenci za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu.
Program obilježavanja Dana grada traje od prošloga tjedna. Otvoreno je nekoliko izložaba fotografija, postavljena je i izložba knjižne građe. Večeras se u Pošti otvara filatelistička izložba "Šuma" autora Marija Matišića, a na Cibalijinom stadionu okupljaju se bajkeri na 9. moto susretima.

Evo i ostalih priredaba uz Dan grada:
- 19,00 sati: Predavanje „Primjena  S.W.A.S.H. ortoze“, dvorana Ogranka MH  Vinkovci
- 20,00 sati: „ Ne motaj se okolo gola golcata“, komedija, Gradsko kazalište, Vinkovci
- 20,00 sati: Večer francuske šansone, Srđan Depolo, Glazbena škola , Vinkovci
Subota 19.07.
- Od 09,00 sati: „1.županijsko natjecanje za djecu“, Konjički klub „Eohippus“
- 10,00 sati: „Čitajmo Gradu“, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci
- 16,00 sati:  9. Moto susreti, Stund show, Genscherova ulica
- 17,00 sati: Međunarodna kajakaška regata VK 2014. , Bosut , Kajak kanu klub Vinkovci
-  20,00 sati: Koncert KUD-a „Šumari“ i gostiju, pješačka zona
-  23,00 sati: Zabranjeno pušenje, koncert, stadion HNK Cibalia
Nedjelja  20.07.
- 10,30 sati: Sveta misa povodom Dana Grada Vinkovaca
- 13,00- 18,00 sati: Izložba mađarskih ručnih radova uz glazbu i pjesme, MO Zagrebački blok
-  17,00-20,00: Vožnja fijakerima,Trg B J Šokčevića uz nastup KUD-a „Tamburica“, KUD-a umirovljenika Vinkovci i Udruge „Ethno Golubice“, pješačka zona
- 20,30 sati: Zabavni program Udruge Vinkovački karneval,  pješačka zona

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.