Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski molitveni dan

06.03.2014.

17:08

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod geslom "Potoci u pustinji" obilježava se i ove godine, prvog petka u ožujku, Svjetski molitveni dan. Program u Osijeku je u Grkokatoličkoj župi Krista Kralja, a domaćini su i Zagreb, Vukovar, Bjelovar, Karanac i Korog.

Svjetski molitveni dan međunarodni je pokret žena koje se susreću i ujedinjuju u molitvi jednom godišnje, svakoga prvog petka u ožujku. Pokret okuplja žene različitih rasa, naroda, kultura i tradicija. Proširen je u 170 zemalja svijeta već dulje od 110 godina. Svake godine molitvu, utemeljenu na biblijskim tekstovima, osmišljavaju žene iz druge zemlje svijeta. Ove su godine to učinile žene iz Egipta. 

                    

U Hrvatskoj je Svjetski molitveni dan prisutan 16 godina, obilježava se u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru, Bjelovaru, Karancu i Korogu. Misija SMD-a je poticanje ekumenskog, međuvjerskog i međuetničkog dijaloga te zajedništva žena svih kršćanskih denominacija. Cilj je molitve zajedništvo u različitosti, djela milosrđa, humanitarno djelovanje, suosjećanje s patnjama drugih, djelatna ljubav i sebedarje.
 
Tijekom bogoštovlja prikupljaju se milodari. Većina prikupljenog novca širom svijeta šalje se zemlji koja je osmislila liturgiju za tu godinu. Tim se novcem pomažu i različiti obrazovni projekti, projekti promicanja kulture, zdravstvene skrbi i poboljšanja položaja žena u društvu.

 

Misija SMD-a je poticanje ekumenskog, međuvjerskog i međuetničkog dijaloga te zajedništva žena svih kršćanskih denominacija. Cilj je molitve zajedništvo u različitosti, djela milosrđa, humanitarno djelovanje, suosjećanje s patnjama drugih, djelatna ljubav i sebedarje.
 
Tijekom bogoštovlja prikupljaju se milodari. Većina prikupljenog novca širom svijeta šalje se zemlji koja je osmislila liturgiju za tu godinu. Tim se novcem pomažu i različiti obrazovni projekti, projekti promicanja kulture, zdravstvene skrbi i poboljšanja položaja žena u društvu.
"Nakon stradanja 90-ih godina pokušale smo ponovno uspostaviti suradnju i komunikaciju između povrijeđenih strana, provodeći različite projekte pomirbe, nenasilne komunikacije i tolerancije. Godine 2001. preseljenjem jedne članice iz Zagreba u Vukovar, obilježavanje Svjetskoga molitvenog dana širi se na područje toga grada. U Zagrebu se 2006. održao susret predstavnica ta tri grada kako bi podijelile svoja iskustva i povezanost u zajedničkom radu. Tada je službeno i sastavljen Nacionalni odbor Svjetskoga molitvenog dana u Hrvatskoj na kojemu je sudjelovala i tadašnja europska koordinatorica. Izabrane su članice Odbora, pripadnice različitih kršćanskih denominacija. Nakon toga je Nacionalni odbor započeo aktivnu suradnju, stvarajući jaču povezanost između svih članica SMD-a. Članice se od tada sastaju svake godine kako bi razmijenile iskustva u pripremi liturgije, a jednako tako i aktivno sudjeluju na svjetskim i regionalnim susretima koje organizira World Day of Prayer International. Krajem 2009.
SMD i službeno postaje udruga u RH. Jednom godišnje organizira se susret svih članica na kojemu se razmjenjuju iskustva i svjedočanstava doživljena tijekom pripreme liturgije. U obitelj SMD u Hrvatskoj 2010. uključile su se i predstavnice Bjelovara. Sada SMD ima oko 40 aktivnih članica iz četiri grada, pripadnica različitih kršćanskih denominacija: katoličke, protestantske, evangeličke, baptističke, evanđeosko pentekostne, reformirane, grkokatoličke, starokatoličke  i pravoslavne  koje se svojim zajedničkim zalaganjem i djelovanjem svake godine pridružuju ženama iz cijelog svijeta i bogoslužju sa željom da budu dio toga svjetskog dana molitve za žene. Godine 2012. u Lužnici kraj Zaprešića održan je prvi regionalni susret SMD-a u Hrvatskoj, a 2014. drugi. Na susretu su bile predstavnice Austrije, Irske, Italije, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Trodnevnim programom, uz vodstvo koordinatorice za Europu Laurence Gangloff i predsjednice izvršnog odbora WDP-a Corinne Harbig, održane su radionice i priprema za obilježavanje SMD-a 2014.
Nacionalni odbor World Day of Prayer  iz Egipta pripremio je ovogodišnju liturgiju na temu: "Potoci u pustinji."

/iz priopćenja organizacijskog odbora/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.