Hrvatski radio

Radio Osijek

Tužba zbog puknuća nasipa

30.07.2014.

13:14

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanovništvo poplavljene županjske Posavine traži da se pronađe krivac za puknuće nasipa u Rajevu Selu. Na sjednici Vlade podneseno je izvješće o stanju na poplavljenom području.

Vlada je zadnju sjednicu uoči ljetne stanke počela izvješćem o provedbi mjera obrane od poplava i sanacije terena u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Posljedice poplave, u brojkama, na današnjoj sjednici Vlade iznio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković. Izgubljena su dva ljudska života u poplavi u kojoj su stradale tri slavonske općine. Šteta premašuje 1,2 milijarde kuna, stradalo je 19 javnih zgrada, štete na infrastrukturi su preko 220 milijuna kuna, evakuirano je oko devet tisuća osoba. Uništeno je preko 8,5 tisuća hektara poljoprivrednih površina uz procijenjenu štetu od 55 milijuna kuna, zbrinuto je oko 11 tisuća uginulih životinja.

Premijer Zoran Milanović podsjetio je da se poplava ne bi dogodila da nije puknuo nasip kod Rajeva Sela, a pitanje je hoćemo li dobiti odgovor na pitanje zašto je do puknuća došlo.

Dva i pol mjeseca nakon probijanja nasipa i katastrofalne poplave koja je zadesila županjsku Posavinu, mještani stradalih sela podnijeli su kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog probijanja nasipa. Traže provođenje detaljne istrage, utvrđivanje odgovornosti i pronalaženje stvarnog krivca za nesreću koja ih je zadesila. Nezadovoljni su i sporom obnovom jer, kako kaže jedan od pokretača tužbe Mladen Đaković iz Rajeva Sela, ona još nije počela ni na papiru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.