Hrvatski radio

Radio Osijek

U Belom Manastiru kuhao se najbolji pileći paprikaš

02.08.2025.

19:42

Autor: HRT Radio Osijek

Kuhanje pilećeg paprikaša

Kuhanje pilećeg paprikaša

Foto: Marin Bilandžić / HRT Radio Osijek

Mađarska kulturna udruga "Pélmonostor" u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje organizirala je tradicionalnu gastrokulturnu manifestaciju, a glavni je događaj natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša. 

Pile + trganci u Belom Manastiru

Pile + trganci u Belom Manastiru

Foto: Marin Bilandžić / HRT Radio Osijek

Dvadeset i osmu godinu po redu natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša okupilo je brojne ljubitelje ovog popularnog baranjskog jela. Ekipe koje su se natjecale dobile su iste pakete, pile od 3 kile, kilogram brašna, dva jaja, stol za osam osoba i drva za potpalu. 


- Želimo da se ova naša stara receptura po kojoj mi ovdje radimo prinese i dalje, to se jede iz dubokog tanjura s velikom kašikom i poslije toga se popije jedno zdravo, dobro baranjsko vino, poručuje jedan od organizatora Šandor Juhas. Tajnu dobrog pilećeg paprikaša otkrila nam je jedna od majstorica kotlića Nada Đuričin. 


- Paprika je čar svega, bez dobre paprike, ljute paprike, zelene malo stavimo za ukus. Zatim piletina, ali bez začina nema ništa. 


Osim paprikaša pravili su se i domaći trganci. 


- To je tijesto koje se sastoji od brašna, malo soli i jaja. Koristili su ga nekada na selu. Na polju i na njivi nije bilo mogućnosti da rade neke specijalne rezance nego trgančiće, poručila je Izabela Agh, predsjednica Mađarske udruge Pelmonostor. A iako je ovo prije svega natjecanje, sudionicima ipak pobjeda nije bila na prvom mjestu. Na kraju su najboljim majstorima pilećeg paprikaša pripali prigodni pehari, a druženje se uz glazbeni program nastavilo do dugo u noć.  

Natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša

Natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša

Foto: Marin Bilandžić / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.