Hrvatski radio

Radio Osijek

U Ernestinovu otvoren dječji vrtić "Ogledalce"

14.10.2020.

12:35

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Vrijednost investicije veća je od 6 milijuna kuna, od kojih je najveći dio ( 5,7 milijuna kuna) osiguran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj .

"Dječji vrtić Ogledalce počeo je s radom 1. listopada, a danas smo ga i svečano otvorili", zadovoljna je ravnateljica vrtića Monika Mišić". "U Ernestinovu ge pohađa 45-ero djece iz te, ali i susjednih općina. Imamo i područni vrtić u Laslovu koji broji 14-ero djece na poludnevnom boravku. Postoji i lista čekanja, na kojoj su djeca mlađa od tri godine, jer zasada nemamo jaslice". No i to bi se uskoro trebalo promijeniti najavila je ernestinovačka načelnica Marijana Junušić i dodala: "U sklopu redovnog programa imamo svakodnevne sportske radionice, a djeca mogu pohađati i program učenja engleskog jezika, te dramsku i glazbeno-kreativnu radionicu. U budućnosti planiramo verificirati program od strane Ministarstva znanosti i to engleski i sportski program za za darovitu djecu". I mještani su vrlo zadovoljni, a Ivica Crnić, djed jednog dječaka kaže: " Unuk mi je ovdje i jako mu se sviđa. Super je". "Ovakvi su projekti od iznimnog značaja jer podižu kvalitetu života u ruralnim sredinama, istaknuo je predsjednik Skupštine osječko-baranjske Dragan Vulin i dodao: " Kad razmišljamo o ostanku ljudi, ponajprije mladih obitelji na području Osječko-baranjske županije u ruralnim prostorima, zasigurno nije važno samo pitanje radnih mjesta. Na kvalitetu života utječe i puino drugih stvari od kojih je svakako i kvalitetna usluga kada govorimo o vrtićima."

"Vrlo je važno stvoriti osnovne odgojno-obrazovne standarde za djecu u vrtiću. U njemu će biti zaposleno šest odgajateljica te je korist za zajednicu velika. Na području Osječko-baranjske županije iz Mjere 7 Programa ruralnog razvoja imamo 101 projekt ukupne vrijednosti 254 milijuna kuna. Osim ovog vrtića u Ernestinovu na području Osječko-baranjske županije gradi se 14 vrtića i druga infrastruktura kao što su društveni i vatrogasni domovi te kulturni centri. Cilj je ljudima u ruralnim krajevima osigurati temljenu društvenu infrastrukturu, zadržati mlade ljude u tim krajevima, ali i potaknuti ljude iz gradskih sredina na preseljenje u ruralni prostor", rekla je u prigodi otvorenja "Ogledalca" ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić.      

 

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.