Hrvatski radio

Radio Osijek

U godinu rekordno niskog vodostaja Drave upisuje se 2022.

18.08.2022.

17:59

Autor: Radio Osijek/TM

U godinu rekordno niskog vodostaja Drave upisuje se i 2022.

U godinu rekordno niskog vodostaja Drave upisuje se i 2022.

Foto: Davor Magušić / Radio Osijek

Od jučer u 14 sati Drava kod Osijeka je u stalnom opadanju, te je u 15 sati dosegnula povijesni minimum iz 2003. godine – minus 168 cm. Dva sata kasnije izmjereno je, sada se može reći, rekordnih -170 centimetara.


U 17 h izmjereno je rekordnih -170 centimetara

U 17 h izmjereno je rekordnih -170 centimetara

Foto: Screenshot / -

U godinu rekordno niskog vodostaja upisuje se upravo 2022. godina, a meteorolozi kišu najavljuju tek za sutra. Stručnjaci međutim tvrde da te oborine neće znatnije promijeniti situaciju sa sušom i niskim vodostajem. Za rast Drave potrebne su kiše i jači pritoci u njezinom donjem toku.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a. Potvrdio je da su, a što se tiče niskih vodostaja, rekordi oboreni. "Treba reći da se mjerenja provode od daleke 1827., a 2003. smo imali zadnji minimum od -168 centimetara", rekao je Đuroković.


Komercijalna plovidba rijekom Dravom više nije moguća


Niski vodostaj Drave već neko vrijeme predstavljaju problem u riječnom prometu – kruzeri već tjednima s Dunava ne ulaze u Dravu, a u teretnom prometu brodovi koji uplovljavaju u Osijek moraju se rasteretiti. „Događa da se plovna jedinica mora rasteretiti i do dva puta, odnosno plovidbeni poduhvat se mora napraviti i po tri puta na ovom potezu od ušća do luke Osijek. To u prijevodu znači i kako su troškovi tri puta veći i to izaziva velike probleme, izjavio je krajem srpnja za Radio Osijek kapetan Lučke kapetanije Osijek Dragan Mijić koji ističe kako su posebne preporuke na snazi i za vlasnike malih brodica. „Glavna preporuka je da jako paze zato što se pojavljuju sprudovi gdje se nisu prije pojavljivali, iz rijeke počinju stršati neke stare građevine i zato je preporuka da se plovi sredinom plovnog puta koliko god je to moguće, jer što ste bliže obali povećavaju se šanse da ćete naletiti na nekakav plićak i time se izložiti opasnosti”, upozorava Mijić. .

Zoran Đuroković u središnjem Dnevniku o niskim vodostajima

Zoran Đuroković u središnjem Dnevniku o niskim vodostajima

Foto: HTV / HRT

"Treba upozoriti, ovo je doba kada su rijeke tople i puno je kupača. Sprudovi su na puno mjesta u rijeci Dravi, ali ona još uvijek ima protok od nekih 250 kubnih metara protoka. Ne bi trebalo prehodavati rijeke, u tim plićacima dolazi neko mjesto gdje je kraj spruda pa onda se pojavi dubina. Djeca i slabiji plivači modu doći u situaciju neke nezgode. Molim građane da budu oprezni, neka uživaju u sprudovima sa sigurne udaljenosti", upozorio je Đuroković.

Oborine neće previše pomoći, tlo je iznimno suho

Idućih dana najavljuju se oborine, no to, prema Đurokovićevim riječima, neće pomoći da se situacija preko noći "vrati u normalu".

"To će pomoći vodoopskrbi, pomoći će poljoprivredi, no tlo je iznimno suho, kako u poljima tako i u šumama. Neće biti do ozbiljnijeg dotoka u rijeke pa da se one oporave. Računamo da se i nadalje nastaviti trend iznimno niskih vodostaja, kako na Dravi tako i na Savi, tu smo na nekih 15 do 20 centimetara od povijesnog minimuma u srednjem toku, a Dunav je na 30-ak centimetara", pojašnjava situaciju generalni direktor Hrvatskih voda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.