Hrvatski radio

Radio Osijek

U Gunji tridesetogodišnja količina smeća

18.06.2014.

11:38

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo je tek pola posla. Iz Gunje će biti izvezeno smeća koliko se prikupilo u posljednjih 30 godina!

Svakodnevno je na odvoženju otpada s poplavljenog područja angažirano stotinu kamiona. Radi se od 7 do 18 sati svakoga dana, a posla će biti za još sljedeća tri tjedna. Kad se odveze sav komunalni otpad slijedi rušenje uništenih kuća i zbrinjavanje građevinskog otpada, ističe Dražen Tomić iz Komunalnog trgovačkog društva Gunja koji vodi privremeno reciklažno dvorište u tom mjestu. U tom reciklažnom dvorištu (jednom od četiriju koja su organizirana u Posavini) razvrstavaju se različite vrste otpada, drobe u dvjema drobilicama te prevoze do velikog deponija komunalnog otpada u Županji. "Dajemo svi sve od sebe da ovaj posao završi što prije", kaže Tomić te dodaje kako se radi u teškim uvjetima, uz komarce, smrad i obvezno nošenje zaštitinih odijela. 

Samo je jučer u reciklažno dvorište ušlo (i iz njega izašlo) 217 kamiona s različitim otpadom. U svim reciklažnim dvorištima u županjskoj Posavini do sada je izvučeno oko 40.000 prostornih metara otpada s 2.500 kamiona, a to je kolona koja bi popunila cestu od Gunje do Županje (27 kilometara). Procjenjuje se kako će uklanjanje otpada trajati još tri tjedna. 

Otpad iz svojih razorenih domova uklanjaju sami građani i iznose ga na ulice. Gdje to nije moguće u pomoć priskače 120 djelatnika iz sustava javnih radova, koliko ih je na području Gunje. Radnici u javnim radovima, kad završe s poslom koji traje od 7 do 15 sati nastavljaju čistiti svoje vlasitite kuće i tako svakodnevno do 19 sati. Tada moraju napustiti Gunju, proći dezinfekciju na izlazu iz sela i vratiti se u mjesta u kojima su privremeno zbog poplava smješteni. 

U Gunji ni danas nema pitke vode. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.