Hrvatski radio

Radio Osijek

U Okučanima 13. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

13.07.2022.

13:45

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

U Okučanima 13. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

U Okučanima 13. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

U šest godina provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je više od 20 milijardi kuna projekata koji na bolje mijenjaju lice toga dijela Hrvatske, poručeno je s 13. sjednice Savjeta koja se u Okučanima održava pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića.

"U proteklih šest godina provedbe projekta Slavonija, Baranja i Srijem pokazali smo koliko puno možemo učiniti kada djelujemo sinergijski i u zajedništvu", rekao je premijer uvodno, napomenuvši da je u sklopu toga programa u tijeku provedba ili priprema 33.000 projekata dok je u odnosu na vrijeme od prošle sjednice Savjeta ostvaren porast od 1,5 milijardi kuna ulaganja.

"Riječ upornost je glavna riječ oko koje se moramo okupiti jer je ozbiljno vrijeme pred nama, a koje možemo uspješno prebroditi jedino ako budemo zajedno", poručio je Plenković, naglasivši da su pred hrvatskom državom i njezinim građanima izazovna vremena u kojima će Hrvatska ostvariti dva bitna cilja - ulazak u eurozonu i Šengenski prostor.

"Ulazimo kao 20 članica u europodručje gdje i pripadamo jer smo visoko europeizirana zemlja i naš projekt Slavonija, Baranja i Srijem treba staviti i u taj kontekst. Ulazak u eurozonu je izrazito dobar za naše građane, državu i gospodarstvo", ustvrdio je predsjednik vlade.

Vezano za rat u Ukrajini, Plenković je rekao kako on ima izravne posljedice na Europu i na hrvatske građane i gospodarstvo - na inflatorno stanje, rast cijena sirovina, građevinskog materijala, naftnih derivata.

"U tom kontekstu naše rasprave trebamo staviti i u vezu s visokom solidarnosti koju su prema ukrajinskom stradanju iskazale i slavonske županije primajući brojne izbjeglice iz Ukrajine i na tome vam zahvaljujem", poručio je Plenković. Ustvrdio je kako je intervencionistička politika države nužna u vremenu u kojem živimo. "Mi ćemo to raditi i dalje", poručio je Plenković.

Govoreći o tome kako pomoći Slavoniji, Baranji i Srijemu da brže gospodarski napreduju, Plenković je važnim ocijenio prihvaćanje nove karte regionalnih potpora za razdoblje 2022.-2027., čime je, kako je kazao, ispravljena prijašnja nepravda prema Slavoniji.

"Time smo pokazali da nam je stalo do Slavonije i da želimo djelovati sada i odmah kako bi pomogli njezinim stanovnicima", rekao je.

U sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je više od 20 milijardi kuna projekata, više od 10.000 djece dobilo je pomoćnike u nastavi... Kroz financijsko razdoblje do 2021. najviše projekata potpisano je u Osječko-baranjskoj županiji, koja je i najveća. Bilo je riječi i o novom financijskom razdoblju, do 2027. godine, u kojemu su na raspolaganju nova sredstava. Samo kroz program Konkurentnost i kohezija bit će na raspolaganju više od 5 milijardi kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.