Hrvatski radio

Radio Osijek

20:57 / 16.12.2014.

Autor: Radio Osijek

U Osijeku se liječi bol

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klinički bolnički centar Osijek prvi je u Hrvatskoj krenuo s rutinskom primjenom radiofrekventne termalne metode u liječenju boli.

"Liječenje boli provodi se u Ambulanti za liječenje boli osječkog KBC-a metodama kojima se postiže ili toplinska denervacija ili toplinska neuromodulacija primjenom pulsirajućih radiovalova. Toplinska denervacija živaca primjenjuje se na živce koji inerviraju bolno područje, dok se pulsirajućom radiofrekventnom neuromodulacijom djeluje na prijenos bolnih impulsa iz bolnog područja prema središnjem živčanom sustavu, što ima za posljedicu značajno smanjenje boli, često dužeg trajanja od godinu dana“, objašnjavaju u priopćenju iz KBC-a. „U Hrvatskoj postoji preko dvadeset ambulanti za liječenje boli, ali do sada ovakav oblik liječenja nije postojao u navedenim ambulantama. Zahvaljući višegodišnjoj suradnji i edukaciji u Guy’s i St.Thomas Hospital u Londonu, jednom od najvećih centara za liječenje boli u svijetu, doc. dr. sc. Ivan Radoš, započeo je u Kliničkom bolničkom centru Osijek rutinsku primjenu ove znanstveno dokazane metode liječenja boli“, ističe sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Saša Lamza.

Radiofrekventni generator

Ovaj oblik liječenja jedan je od standardnih oblika liječenja mnogih bolnih stanja u većini centara za liječenje boli u Europi i Americi. Najčešće je riječ o kroničnoj boli u području kralježnice, ali može se raditi i o kroničnoj boli u drugim dijelovima tijela kao i karcinomskoj boli, a mnogim bolesnicima ova metoda liječenja boli značajno će dugotrajno smanjiti njezin intenzitet, što ponekad nije moguće postići lijekovima i drugim nefarmakološkim postupcima u liječenju boli. Bolesnici primjenjuju manji broj analgetika, u manjim dozama te manjim nuspojavama i komplikacijama takve terapije. U konačnici smanjuju se dani liječenja u bolnici zbog boli, ukupni broj dana bolovanja te raniji povratak na radno mjesto, a to znači da su smanjeni troškovi i za pojedinca i za društvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.