Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku traje sezona gripe

03.01.2023.

13:14

Autor: Ana Mitar Šimić

Cjepiva za gripu

Cjepiva za gripu

Foto: Krunoslav Inhof / Radio Osijek

U Hrvatskoj je prošle godine zaključno s 18. prosincem u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 716 prijava oboljelih od gripe, od čega je 490 prijava zaprimljeno u 50. tjednu 2022. godine javio je HZJZ. Situacija Osijeku je također zabrinjavajuća što je potvrdio specijalist obiteljske medicine, Rudika Gmajnić. 

Nagla visoka temperatura, opća slabost i malaksalost, glavobolja, bol u mišićima, suhi kašalj i začepljenost nosa – simptomi su velikog broja osoba u Osječkim ambulantama u kojima je posljednja dva tjedna situacija pomalo kaotična, rekao je doktor Rudika Gmajnić. 

Ono što je drugačije kod ovosezonskih pacijenata, kaže Gmajnić, jest preuranjeni odlazak kod doktora umjesto da se oboljeli izoliraju, liječe i sami pokušaju skidati temperaturu predviđenim lijekovima. 

Upravo zbog preuranjenih odlazaka doktorima nastaju gužve u osječkim ambulantama, a pritisak se osjeti i na odjelima pedijatrije. Doktor naglašava kako je važno imati na umu da se gripa prenosi kapljičnim putem i zbog toga se treba izolirati čim se pojave prvi simptomi, ali ne treba dizati paniku. 

Iako situacija već sada nije dobra, doktor je rekao kako se očekuju još veće brojke zaraženih nakon blagdanskih druženja i proslava i da bi situacija bila manje alarmantna da se veći broj građana, koji ne spada u najugroženije skupine, cijepi protiv gripe na vrijeme. 


Više o sezoni gripe u Osijeku poslušajte u razgovoru sa specijalistom obiteljske medicine, Rudikom Gmajnićem.

Razgovor s Rudikom Gmajnićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.