Hrvatski radio

Radio Osijek

Učionica budućnosti u Gunji

15.09.2014.

13:43

Autor: Marija Petrinović/ Amoreta Bajto/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U osnovnoj školi u Gunji otvorena je Učionica budućnosti. Računalno-komunikacijska oprema škole obnovljena je donacijom Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARnet i partnera pa osnovna škola u Gunji u novu školsku godinu ulazi kao jedna od najmodernijih u našoj zemlji.

Učionica budućnosti otvorena je u Osnovnoj školi Antuna i Stjepana Radića u Gunji. Projekt su predstavili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, ravnatelj CARNeta, Zvonimir Stanić i Seho Kim, predsjednik Uprave Samsung Electronics Adriatic.Ovaj projekt omogućit će interaktivno učenje uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija za sve učenike Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića u Gunji. Nakon poplava cjelokupna računalno komunikacijska oprema škole obnovljena je donacijom Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet i njezinih partnera, čime škola u Gunji u novu akademsku godinu ulazi kao jedna od najmodernijih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

"Sretni smo što u ovoj školi ponovno zvoni školsko zvono i što se gotovo svih 310 učenika vratilo na nastavu. Svega toga ne bi bilo bez entuzijazma i rada ljudi Posavine, ali i financijske pomoći države koja je u dvanaest školskih objekta na području županjske Posavine stradalom u poplavi uložila desetak milijuna kuna, ne računajući sredstva koja je u opremanje škola uložilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta", izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Zahvalio je i brojnim sponzorima koji su opremili gunjansku "učionicu budućnosti". Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i tvrtke Samsung Eletronics s partnerima. Mornar je dodao kako je uvjeren da će "kad-tad učionice budućnosti" biti otvorene i u svim ostalim hrvatskim školama. "Krećemo sljedeće godine u provedbu pilot projekta e-škole koji će se dijelom financirati sredstvima EU, a koji će udariti temelje moderne nove škole u kojoj će se nastava uglavnom izvoditi na informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji", poručio je ministar Mornar koji je zajedno s predstavnicima sponzora, lokalnih vlasti Gunje i Vukovarsko-srijemske županije te škole bio nazočan prigodnom programu tijekom kojega se gunjanska osnovna škola informatičkom tehnologijom povezala s IX. zagrebačkom Gimnazijom i II. osnovnom školom u Bjelovaru.   Po riječima ravnatelja Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića iz Gunje Stipice Mišure, u "učionici budućnosti" nalazi se 30 tableta za učenike te tablet za profesore kao i pametna ploča, a narednih dana provest će se i edukacija učitelja kako bi se naučili raditi s novom tehnologijom. "Učionicama budućnosti" do sada su, osim gunjanske osnovne škole,opremljene Osnovna škola Kamešnica u Otoku, IX. Gimnazija u Zagrebu, Gimnazija Frana Galovića u Koprivnici i II. osnovna škola u Bjelovaru.

 

 Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.