Hrvatski radio

Radio Osijek

Učitelji slave svoj dan

05.10.2022.

14:29

Autor: HRT Radio Osijek

Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja

Foto: NCVVO.hr/Nacionalni centar vanjskog vrednovanja obrazovanja / -

Svjetski je dan učitelja koji se obilježava svakog 5. listopada. Prigoda je to da se pokaže kako je rad svih poučavatelja bilo da se radi o učiteljima ili nastavnicima u osnovnim, srednjim školama ili na fakultetima jedan od najvažnijih u svakom društvu

Zanimanje učitelja važno je jer je učitelj osoba koju smo prvu susreli nakon članova obitelji i koja nas je poučila osnovnim znanjima i uputila u životne vrijednosti. Stoga je cilj Svjetskog dana učitelja potaknuti potporu za sve koji poučavaju na razinu veće društvene vrijednosti i dati im zasluženu pozornost. Svjetski dan učitelja UNESCO je proglasio prije 28 godina kako bi istaknuo upravo te vrijednosti. 

Uz Dan učitelja svoj dan slavi i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku na kojem se obrazuje oko tisuću studenata i kako kaže dekanica Emina Berbić Kolar "nema problema s popunom i proširenjem upisnih kvota, a od ove akademske godine uveden je novi predidiplomski studijski program Edukacijske rehabilitacije". Dekanica je najavila uvođenje još dva studijska programa, a zajedno s Prehrambeno - tehnološkim fakultetom najavljen je zajednički specijalistički program. Na svečanoj sjednici dodijeljene su povelje zahvalnosti, priznanja, dekanova nagrada i nagrada učenicima za najbolji srednjoškolski rad.  

Svjetski dan učitelja obilježen je danas u Andrijaševcima gdje za ravnatelje svih srednjih i osnovnih škola, sa područja naše županije, upriličen svečani prijem u Lovačkom domu. Učitelje je tom prigodom pozdravio župan Vukovarsko -srijemske županije, Damir Dekanić.

"Današnji dan posvećujemo svim učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, profesorima i ravnateljima, a zapravo bi svaki dan trebao biti posvećen upravo njima, jer oni su ti koji svojim znanjem i iskustvom, iz generacije u generaciju odgajaju našu djecu, upoznaju ih sa životnim vrijednosti i pomažu im odrasti u hrabre, pametne i dobre osobe", rekao je tom prigodom župan Dekanić. Stoga, kaže, koristi ovu priliku da od srca čestita svima onima koji su se odlučili za ovaj plemeniti poziv i zahvali se što cijeli obrazovni sustav činite sigurnim, kvalitetnim i prepoznatljivim.

"Vukovarsko-srijemska županija i dalje će nastaviti raditi na podizanju životnog standarda i društvenog ugleda vaše profesije, a posebno poboljšanju uvjeta u kojima radite", poručio je Dekanić učiteljima.

A njihov dan učiteljima je čestitala i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti, Jadranka Mustapić Karlić. "Dan učitelja obilježava se od 1994. godine, kada je UNESCO donio odluku o njegovom proglašenju, u više od sto zemlja svijeta", rekla je J. Mustapić Karlić. Dodala je kako je za obavljanje učiteljskog poziva iznad svega potrebno puno ljubavi i entuzijazma, jer rad s učenicima zahtijeva cjeloživotno učenje. "Svi izazovi, sve reforme i sve promjene koje nam dolaze ćete provoditi vi, učitelji, u radu s učenicima, pa o vašem radu ovisi i sam uspjeh tih reformi", istaknula je J. Mustapić Karlić. Poručila je i kako se nada da će zahvaljujući trudu i radu učitelja sve te reforme biti na zadovoljstvo kako učenika tako i roditelja.Župan i učitelji

Župan i učitelji

Foto: Vukovarsko-srijemska županija / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.