Hrvatski radio

Radio Osijek

Velika Gospojina u SPC u Osijeku

28.08.2014.

12:26

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svetkovinu Uspenija Presvete Bogorodice, pravoslavnu Veliku Gospojinu svečano su obilježili vjernici SPC u osječkom Donjem gradu. Blagdan je i krsna slava Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka.

O svetkovini i radu Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka govorio je za program Radio Osijeka predsjednik Vijeća, Milorad Mišković.

          

                                  Krsna slava, foto M.Lačanin, HRT

Pojasnio je da se svetkovina Gospina uznesenja po julijanskom kalendaru slavi 28. kolovoza svetom liturgijom i starim običajima koji su u ovoj zajednici otrgnuti od zaborava,  poput blagoslova karanfila crvene i bijele boje. Kada je riječ o radu Vijeća, Mišković smatra da je važno graditi mostove i zadovoljan je radom ovog tijela kao i suradnjom s Gradom Osijekom.

             

            Stara pravoslavna crkva iz 18. stoljeća do temelja je srušena 1942. godine

"Srpska pravoslavna crkva Uspenija Presvete Bogorodice u Donjem gradu podignuta je 1743. godine i to na mjestu stare crkve od pruća i blata,koja je bila prije nje. U vrijeme Rakoczy-og ustanka u Osijeku kao tada mirnom mjestu za život srpskog življa, odlučeno je podići jedno velebno zdanje. Crkva je rađena po uzoru na budimpeštansku koja se nalazila na mjestu "Taban" na Budimu,a bila je posvećena svetom Dimitriju. Osječka crkva imala je za tadašnje vrijeme jedinstven zvonik. Pošto tada nije bilo zlatara i majstora koji bi pozlatili i ukrasili toranj, osječki Srbi dosjetili su se da bi umetnuti dukati bili pravi način da zvonik dobije "zlatni" sjaj. Unutar najbogatijih trgovaca skupljeno je ukupno 135 venecijanskih dukata, a jedan od predstavnika Srba osobno je nadgledao njihovo stavljanje u materijal pri pravljenju tornja. Inače, najistaknutiji među  trgovcima bio je Jovan Nešković. Jedan od njegovih nasljednika Mijat Nešković poklonio je crkvi svoje zemljište gdje se nalazi ograda podignuta je 1790.godine ,a stoji na tome mjestu i dan danas. Inače Mijat Nešković rodio se oko 1700.g. i bio je prvi Srbin birov,tj. sudac i upravitelj osječkog Donjeg grada.Ograda je također jedinstvena jer je u nju umetnut nadgrobni spomenik prezvitera Save za kojega se ne zna puno,a samo zahvaljujući tome što je uzidana ploča, nije bila razbijena za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Cijela crkvena opština u početku je bila samo pravoslavna i bila je namijenjena za sav pravoslavni živalj tadašnjeg Osijeka (Srbe,Grke,Cincare,Ruse...) Tek oko 19. st. postaje Srpska pravoslavna crkvena opština.U sklopu crkve postojala je i Srpska veroispovedna škola koja nastaje u tome razdoblju kada je podizana i crkva. Zgrada je u originalnom izdanju i danas čitava. Bila je namijenjena za par razreda osnovne škole,a da je bila izrazito kvalitetna govori i činjenica da je jedan od najpoznatijih znanstvenika i učenjaka sa područja Slavonije upravo nju pohvađao, a to je Milutin Milanković-rođeni Daljac poznat po teorijama o ledenom dobu i klimatskim promjenama na Zemlji. Škola je preseljena pred Drugi svjetski rat u zgradi varoške škole preko puta crkve,gdje je crkva dobila 2 odjeljenja za svoje potrebe.Na tome pak mjestu gdje se i danas nalazi osnovna škola nalazio se srpski vladičanski dvor do 18.st. sa velebnom baščom te je baš Osijek tada bio sjedište vladika. Oko 1920-tih odlučeno da će taj plac biti prodan i tada je podignuta današnja škola Jagode Truhelke u Donjem gradu."

/iz spomenice SPC/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.