Hrvatski radio

Radio Osijek

"Vešmašinko" osuđen za klevetu

20.06.2014.

10:23

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ivan Grbešić proglašen krivim zbog klevetanja bivšeg gradonačelnika Krešimira Bubala. Pokretač poznate afere u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji u Osijeku lažno optužio kandidata za gradonačelnika da je kupio perilicu novcem poreznih obveznika, odnosno na teret jedne gradske tvrtke.

Predsjednik osječkoga HDSSB-a i saborski zastupnik Krešimir Bubalo izjavio je danas na konferenciji za novinare kako je nakon godinu dana dobio zadovoljštinu jer je Ivan Grbešić proglašen klevetnikom i lažljivcem. Glasnovogornik stranke Karlo Šatvar izjavio je kako Grbešić nije sam izmislio laž o kupnji perilice nego je to rezultat smišljene prljave kampanje Ivice Vrkića. U presudi Općinskoga suda u Osijeku stoji, među ostalim, kako je Grbešić namjerno iznio priču o spornoj kupnji perilice u jeku predizborne kampanje kako bi naštetio ugledu i smanjio izglede Krešimiru Bubalu u borbi za još jedan mandat gradonačelnika Osijeka. Šatvar je rekao kako su u stranci zadovoljni ovakvom presudom jer je potvrdila sve što su u toj stranci pričali- da je u nedostatku argumenata izborni stožer pristupio prljavoj kampanji i lažima. 

Krešimir Bubalo izjevio je kako njenu i njegovoj obitelji nije bilo nimalo lako tijekom iznošenja Grbešićevih laži na Osječkoj televiziji, ali je svjestan da se u bavljenju javnim radom puno toga mora ponijeti na leđima. "Pošto sam izgubio na izborima odlučio sam da neću preko ovakvih stvari prelaziti i zato sam odlučio tužiti", rekao je Bubalo te dodao kako od Športskih objekata nikada nije dobio ni olovku, a kamoli "vešmašinu". Posebno ga boli, kako je rekao, da ekipa koja je na vlast došla služeći se lažima i obmanama danas ne zna voditi grad Osijek koji sve više propada i nazaduje.  

Ivan Grbešić

Grbešić je, prema pravomoćnoj presudi Općinskoga suda u Osijeku, proglašen krivim zbog iznošenja neistina kojima je bio cilj narušiti položaj i ugled druge osobe. Zbog toga je kažnjen novčanom kaznom od 2.100 kuna uvjetno na dvije godine, a dužan je i platiti sudske troškove koji iznose 7.500 kuna. Međutim, to nije trenutačno njegov najveći problem jer ga je Krešimir Bubalo u građanskoj parnici tužio zbog klevete i traži odštetu od 100 tisuća kuna. Rasprava u tom postupku trebala bi biti održana sljedećega tjedna. Bubalo je zbog iste afere tužio još dvoje ljudi, a to su direktor i glavna urednica Osječke televizije- Mate Radeljić i Ružica Smolčić jer se afera "Vešmašina" koristila u njihovom programu kao način obračuna s HDSSB-ovim kandidatom, kažu u stranci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.