Hrvatski radio

Radio Osijek

Vodostaji rijeka u padu, sve spremno za popis šteta

24.09.2014.

12:18

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Očekujemo da će do petka izvanredne mjere obrane od poplave na cijelom, proteklih dana Dravom i Dunavom ugroženom području, biti zamijenjene redovitima, kaže nam zamjenik voditelja obrana od poplava, Ivica Nađ. Drava kod Osijeka opala je za 49 centimetara od najvišeg vodostaja zabilježenog u nedjelju, a pad razine Dunava omogućuje prihvat dravskog vodenog vala.

Nađ pojašnjava da na većini mjernih stanica vodostaji rijeka stagniraju ili opadaju te da vode više ne prijete naseljima, pa se očekuje proglašavanje redovitih mjera zaštite od poplave.

Vodostaj Drave kod Osijeka danas ujutro iznosio je 393 cm, što je 49 cm manje od najvišeg vodostaja koji je zabilježen prije samo dva dana. Kako se vodostaj Drave svakoga sata smanjuje za 1-3 cm, a sličnu tendenciju pokazuju Vučica i Karašica, tek sada se može ustvrditi da postupno prolazi opasnost od poplava na području Osječko – baranjske županije. Pad vodostaja rezultirao je i mirnom noći utorka na srijedu za dežurne služne na nasipima i drugim mjestima obrane od poplava koje su od 16. rujna u punoj pripravnosti. Tako je u vikend naselju Karašica dežuralo 55 pripadnika HV-a i 50 djelatnika ostalih službi, no intervencije uz nasipe svodile su se na povremeno prebacivanje vode iz naselja uz korištenje pet crpki. Na ostalim do sada kritičnim točkama nije bilo intervencija. Prema današnjoj procjeni stanja Hrvatskih voda izvanredno stanje za područje Karašice ostaje na snazi sve dok se voda gotovo u cijelosti ne povuče s improviziranih nasipa, a voda na pojedinim mjestima još uvijek pokriva oko jedan metar nasipa. Novu procjenu stanja i mogućnost ukidanja izvanrednog stanja Hrvatske vode dat će sutra ujutro (u četvrtak), kada počinje nova faza i način rada nadležnih službi. Naime, pripadnici Hrvatske vojske koji su obavili najzahtjevniji dio obrane povući će se iz naselja Karašica. Isto tako učinit će i pripadnici vatrogasnih postrojbe, HGSS-a i Hitne medicinske pomoći, a na terenu ostaju pripadnici Stožera zaštite i spašavanja Općine Petrijevci.

Tada će početi i povlačenje materijalno - tehničkih sredstava iz Karašice. Zbog oštećenja ceste u Svetom Đurđu za promet je i dalje zatvorena cesta Črnkovci – Donji Miholjac. Djelatnici Hrvatskih voda u utorak su uz korištenje teške mehanizacije radili na poslovima pojačane odvodnje s poljoprivrednih površina na području općina Viljevo i Podravska Moslavina.U općini Petrijevci sve je spremno za popis šteta, posebice onih u vikend naselju Karašica, kaže načelnik općine, Ivo Zelić, ističući kako stambeni objekti nisu oštećeni, no poplavljene su poljoprivredne površine i gospodarski objekti. kada osječko-baranjski župan proglasi elementarnu nepogodu, na teren će krenuti povjerenstva za popise šteta.Iako su vodostaji Drave bili iznimno visoki, najviši nakon onih zabilježenih 1972. godine, nije bilo većih problema zahvaljujući postojećim nasipima i velikom trudu nadležnih služni i mještana.

                       
           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.