Hrvatski radio

Radio Osijek

Vršnjačko nasilje u porastu

03.06.2022.

14:47

Autor: HRT Radio Osijek

Okrugli stol o vršnjačkom nasilju

Okrugli stol o vršnjačkom nasilju

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Na inicijativu saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport u Osijeku je održan okrugli stol na temu suzbijanja i iskorijenjivanja vršnjačkog nasilja. Kako se moglo čuti problem je ovo koji je postao nacionalni, iz godine u godine bilježi se sve veći broj slučajeva nasilja ove vrste, a sasvim nove izazove donijela je i pandemija. 

U Hrvatskoj gotovo trećina djece svakodnevno doživljava vršnjačko nasilje, a posebno je zabrinjavajuće što se bilježi i porast broja slučajeva na nacionalnoj razini. Nove je izazove donijela i pandemija, tijekom koje se ova vrsta nasilja u najvećoj mjeri preselila u digitalni svijet „Takav oblik nasilja teško je opaziti te na njega onda i pravovremeno reagirati. Ono nikada i ne prestaje te je prisutno 24h u životima žrtve, u vlastitom domu djeteta, odnosno tamo gdje bi se ono trebalo osjećati najsigurnije” poručila je saborska zastupnica iz Kluba Socijaldemokrata Romana Nikolić dodavši kako je potrebna i dodatna edukacija zaposlenika u školama „Izdvojila bih jedan slučaj online nasilja putem razredne Whatsapp grupe gdje su 11-godišnjaci dijelili iznimno vulgarne i seksualizirane poruke o vršnjakinji. Škola je uputila roditelje da to sami riješe, jer su smatrali kako nemaju odgovornost u takvom postupanju. To je veliki propust u radu škole” smatra Nikolić koja je iznijela i podatke kako je svaki peti srednjoškolac u posljednjih godinu dana svjedočio je seksualnom zlostavljanju na internetu, gotovo 40 posto mladih je primilo sadržaj seksualne tematike od poznatih i nepoznatih osoba, a 10 posto ih je slalo eksplicitne fotografije drugima. 

Članovi Odbora za obitelj, mlade i sport - Vesna Vučemilović, Romana Nikolić i Goran Ivanović

Članovi Odbora za obitelj, mlade i sport - Vesna Vučemilović, Romana Nikolić i Goran Ivanović

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Problem također predstavljaju i nedovoljni kapaciteti za pružanje psihološke pomoći kako žrtvama tako i samim nasilnicima „Mi u našem školskom sustavu nemamo dovoljno stručnih suradnika, posebno psihologa. Jako velik broj srednjih škola je bez stručnih suradnika koji bi mogli pružiti potrebnu psihološku pomoć. Nekad je i u ordinacijama obiteljske medicine bilo psihologa, međutim danas to više nije slučaj. Postoje stručnjaci pri Zavodu za javno zdravstvo, ali oni rade prvenstveno na edukaciji, dok nam nedostaje terapeutski dio. To je nešto na čemu se mora raditi bilo kroz školski sustav ili kroz primarnu zdravstvenu zaštitu” izjavila predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović koja tvrdi kako bi stoga jedan od koraka u pravom smjeru bio ukidanje zabrane zapošljavanja ”Danas ne možete zaposliti novog psihologa osim ako netko od postojećih stručnih suradnika ode u mirovinu ili da otkaz. Zbog toga nam nedostaju ne samo psiholozi, već i logopedi i pedagozi te je to nešto gdje bi Vlada trebala reagirati, jer već dugo vremena govorimo kako bi tu zabranu trebalo ukinuti”.

Osim saborskih zastupnika sudjelovali su i pedagozi i psiholozi

Osim saborskih zastupnika sudjelovali su i pedagozi i psiholozi

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Na okruglom stolu u Staroj pekari sudjelovali su, osim članova Odbora za obitelj i mlade Hrvatskog sabora i pedagozi i psiholozi. Kako se radi o nacionalnom problemu složili su se kako on nadilazi političku orijentiranost te da je potrebno pojačati preventivne aktivnosti kako bi se stvorilo sigurno i pozitivno ozračje u kojem će djeca i mladi imati mogućnost sretnije odrastati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.