Hrvatski radio

Radio Osijek

20:56 / 06.10.2014.

Autor: Zrinka Perić

Vukovarska socijalna samoposluga praznih je polica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Socijalna samoposluga u Vukovaru otvorena u travnju ove godine već danima zjapi prazna. Nestale su i posljednje zalihe hrane. Ovdje se svakodnevno hrani čak 900 Vukovaraca. Osnivačice su se za pomoć obratile i donatorima i Gradu Vukovaru.

Irena Rajšić iz humanitarne udruge „Duga“ s tugom dočekuje Vukovarca Nenada, koji se uputio u socijalnu samoposlugu po mlijeko i brašno – jer samoposluga je prazna. On živi bez ikakvih primanja i pita se kako će preživjeti mjesec: „Živi se jako teško. Sa 600 kuna ne znam da četveročlana obitelj može i disati. Ne znam šta sada da stavim u usta, u stomak?“, priča.

I Magdalena Terzić, majka četvero djece pita se čime će prehraniti obitelj: „Prošloga smo mjeseca dobili i to nam je jako puno značilo. Nismo zahtjevni da biramo. Meni je puno ako dobijem kilu šećera ili litru mlijeka“. Bez pomoći dobrih duša iz vukovarske socijalne samoposluge Ivana i Milan Oljača ne bi izgurali mjesec. On star, ona nepokretna. Starica Ivana slomila se kao prut. „Koliko sam puta bez večere legla, koliko puta i bez doručka“, kaže Ivana Oljača.
900 je takvih Vukovaraca, koji od travnja, kada je na Sajmištu otvorena ova socijalna samoposluga. A na policama ničega nema. Nestale su i posljednje zalihe hrane. Irena Rajšić ističe: „Situacija je jako loša, alarmantna. Potrebe su iz dana u dan sve veće.“
Vide li ih sugrađani, pita se humanitarka Jasna Solin. Jer, kaže, slabo doniraju: „Svatko treba poći od sebe. Da ostane samo bez jedne plaće vrlo brzo će doći tu kod nas u red“, upozorava ova članica „Duge“.

A krajnje je, kažu, i vrijeme da nakon poznatih vukovarskih gorućih problema konačno na red dođe i socijala. Vukovarska gradska vijećnica Slavica Jelinić, kako je najavila zauzet će se za svu vukovarsku sirotinju: „Smatram da se grad Vukovar, usprkos tome što je svakodnevno zaokupljen problemima oko ćirilice i dvojezničnosti, problemima raznih udruga, treba okrenuti problemima socijale“. Siromašni Vukovarci na tome će im biti zahvalni. 
Iako aktivisti "Duge" povremeno organiziraju akcije uz trgovačke centre, za sve koji žele novčano pomoći rad socijalnse samoposluge otvorili su donacijski račun za namirnice  PBZ HR42 2340 0091 5106 3886 7
"Hvala svima!  Hvala za Vašu kap dobrote! Svaka ide tamo gdje je najpotrebnija!
", poručuju sa svoje Facebook stranice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.