Hrvatski radio

Radio Osijek

Zajedništvo, ljubav i mir - spomen na Rosinjaču

05.12.2014.

13:01

Autor: Amoreta Bajto/ Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Od teških dana rata u Osijeku, 5. je prosinca 1991. zasigurno najteži" rekao je ministar branitelja, Predrag Matić, na današnjoj svečanosti sjećanja na poginule na Rosinjače, ali i sve Osječane stradale u Domovinskom ratu. Polagani su vijenci, paljene svijeće, trčao se spomen - maraton, a u znak sjećanja na žrtve zvonila su zvona svih osječkih crkava.

U Osijeku i okolici je 5. prosinca 1991. poginulo četvero civila i 30 branitelja, među kojima i 16 pripadnika 106. brigade u šumi Rosinjača nadomak Osijeka. Program sjećanja na više od 1600 poginulih branitelja i civila u Osijeku nazvan je "Krug zajedništva, ljubavi i mira". Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata "Sveti Rok" Zlatko Bebek istaknuo je kako je današnjom zvonjavom svih crkvi, katoličke, pravoslavne, baptističke, evangeličke, protestantske i ostalihpokazano dostojanstvo i dužno poštovanje prema najvećim stradalnicima Domovinskog rata.

Rekao je da će od osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića zatražiti da crkvena zvona svakoga 5. prosinca zvone za poginule, te da to postane tradicija.Kod spomen-obilježja poginulima u šumu Rosinjača ispred Udruge "Sveti Rok" u Hebrangovoj ulici u Osijeku su prije zvona crkvenih zvona vijence položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih, suborci, gradonačelnik Ivica Vrkić i osječko-baranjski župan Vladim Šišljagić te ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić.

Ministar je rekao kako je današnji dan prije 23 godine bio jedan od najtežih ratnih dana u obrani Grada Osijeka tijekom kojega su poginule 34 osobe. Posebno teške borbe s nadmoćnim neprijateljem vodile su se u šumi Rosinjača, gdje je svoje živote na Oltar domovine položilo 16 pripadnika 106. brigade. Sve žrtve Domovinskog rata su hrvatska svetinja uvijek i zauvijek, istaknuo je ministar Matić.U sklopu programa "Krug zajedništva, ljubavi i mira" tijekom dana održan je i maraton branitelja invalida Domovinskog rata, a služena je i misa zadušnica u kapelice Sveti Rok za sve poginule u Osijeku na današnji dan i tijekom Domovinskog rata.

 
POGINULI

Salko Ahmić (44), Ivica Babaja (27), Pavao Begonja (30), Stjepan Ezer (30), Damir Farago (32), Berislav Genčić (20), Zoran Gnjatović (29), Ivan Hap (40), Zoran Kišasondi (24), Siniša Knežević (26), Mladen Milanković (35), Davor Milas (18), Matija Olujić (19), Mihajlo Pelegrin (42), Ivan Sekanić (38) i Goran Stjepanović (21).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.