Hrvatski radio

Radio Osijek

Završena vojna obuka u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva

02.10.2020.

19:09

Autor: Radio Osijek/priopćenje

foto S. Šarac/ iz priopćenja MORH-a

foto S. Šarac/ iz priopćenja MORH-a

Foto: - / -

U Središtu za obuku pješaštva i oklopništva u Gašincima danas je završena specijalistička vojna obuka vojnika koji se primaju u djelatnu vojnu službu na dužnost vojnika. Obuku je završilo 143 pripadnika, priopćio je MORH.

Iz priopćenja: 

Cilj i zadaća obuke bila je osposobljavanje vojnika za obavljanje zadaće u rodu pješaštva koje se provodi za tri specijalnosti: streljačkoj, minobacačkoj i protuoklopnoj. Obuka je provedena sukladno Programu specijalističke vojne obuke i ocjenjivanja rodova HKoV-a. Specijalističku vojnu obuku završilo je 143 pripadnika, od kojih 113 vojnika i 30 vojnikinja, koji su upućeni u postrojbe Hrvatske kopnene vojske.

Obuka je bila podijeljena u tri razdoblja. Prvo razdoblje u trajanju od dva tjedna odnosilo se na prijam vojnika i obuku osvježenja općih vojnih zadaća. U drugom razdoblju u trajanju od devet tjedana provedena je obuka specijalnosti i gađanja. Težište vojno stručne obuke je bilo na radnjama i postupcima za rad na sredstvima, instrumentima i oružju predmetne specijalnosti te primjeni taktika, tehnika i postupaka.

Na početku obilježavanja svečanog završetka prvog uputa Specijalističke vojne obuke vojnicima na obuci i pripadnicima bojne za specijalističku vojnu obuku obratio se zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak. Zapovjednik se zahvalio instruktorima na predanom radu u obuci novog naraštaja vojnika na specijalističkoj vojnoj obuci. Vojnicima je zaželio puno sreće u novim postrojbama i budućem vojnom pozivu istaknuvši: „Ozbiljnost i zalaganje koje ste pokazali zadržite na ovoj razini i ponosno ih pokažite u postrojbama u koje odlazite. Vi ste mlada snaga koja garantira da ćemo nastaviti čuvati i nadograđivati sve one vrijednosti za koje su najplemenitiji sinovi i kćeri hrvatskog naroda položili svoje živote tijekom Domovinskog rata.“

Povodom uspješno završene obuke, za iskazane rezultate i iznimno zalaganje zapovjednik Središta je pisano pohvalio četiri vojnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.