Hrvatski radio

Radio Osijek

14:26 / 03.12.2014.

Autor: Marija Petrinović

Život u zajednici

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan invalida. Obilježava se u spomen na rudarsku nesreću iz 1956. godine s najvećim brojem ljudskih žrtava. Događaj, u kojemu su u belgijskom rudniku stradala 262 rudara. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u Čepinu je zajedno sa dosadašnjim stanarima zatvorila Dom za psihički bolesne odrasle osobe Osijek. Preselili su na vlastite adrese u okviru Projekta organiziranog stanovanja uz podršku, koji se provodi u protekle dvije godine."Hvala vam što pokazujete da možete živjeti među nama" - rekla je, među ostalim, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

 

Zatvaranje te izmještene jedinice dio je projekta deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi koji Ministarstvo socijalne politike i mladih aktivno provodi posljednje tri godine, a cilj mu je da osobe s invaliditetom više ne žive u institucijama, nego da ih se organiziranim stanovanjem uključi u život zajednice.
Na zatvaranju čepinskoga Doma za psihički bolesne odrasle osobe u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom  - potpredsjednica Vlade Milanka Opačić rekla je da je to druga ustanova takvog tipa u Hrvatskoj koja se zatvara, ocjenjujući to velikim pomakom u sustavu.

U protekle tri godine oko 400 ljudi premješteno je iz institucija i omogućen im je život u stambenim zajednicama, istaknula je Opačić.Ministarstvo je za taj projekt osiguralo stanove od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koji su godinama bili neiskorišteni, rekla je, dodajući da su sada uređeni i opremljeni, a neki se uzimaju u najam.

Ministrica Opačić najavila je kako će se taj projekt nastaviti jer dosadašnjim korisnicima ustanova omogućuje znatno kvalitetniji život, a ministarstvo se za realizaciju tog projekta prijavilo i za EU fondove.Ravnatelj Doma za psihički bolesne odrasle osobe Ladislav Lamza rekao je da su prvi korisnici ustanove prije dvije godine premješteni u stambene zajednice, u kojima žive uz organiziranu potporu djelatnika tog doma i njihovo se zdravstveno stanje poboljšalo. Dodao je kako 40 osoba iz te institucije danas živi u 13 stanova u Osijeku, a do kraja godine očekuje se premještanje još 52 korisnika.

Nakon zatvaranja institucije, ministrica Opačić posjetila je štićenike u njihovoj novoj stambenoj zajednici u Osijeku.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.