Hrvatski radio

Radio Osijek

Županija sufinancira ekologiju

18.03.2014.

13:14

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ugovore o sufinanciranju ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u obiteljske kuće potpisala je danas Osječko - baranjska županija s 23 nova korisnika.

Riječ je o projektu koji je pokrenut krajem prošle godine, a nositelji su Osječko - baranjska županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projektom će 70 kućanstava u Županiji ugraditi sustave obnovljivih izvora energije, a postoje tri različita sustava: ugradnja solarnih sustava za zagrijavanje tople vode, dizalica topline za grijanje i hlađenje, te kotlova za sustav grijanja na pelete. Fond i Županija sufinanciraju ih sa ukupno 15.368 kuna (Županija korisnicima daje 3.368 kuna, a Fond do 12.000 kuna.), a u velikom broju slučajeva taj iznos pokriva blizu 50% ukupne investicije.

Kroz prvi krug natječaja sufinanciranje je iskoristilo 19 korisnika, danas je ugovore potpisalo nova 23 korisnika, a natječaj za preostalih 28 potencijalnih korisnika sufinanciranja raspisan je 15. ožujka i otvoren je do 15. travnja ove godine. Ukupna vrijednost ovih projekata je 2 milijuna i 350 tisuća kuna. Kako je istaknuo Osječko - baranjski župan zanimanje za ovakve projekte je veliko, a uskoro će se provesti i još neki. Naime, Osječko - baranjska županija će sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuti i projekt za poboljšanje energetske učinkovitosti ovojnica zgrada kojim će sufinancirati obnovu fasada, krovišta i stolarije na stambenim i javnim objektima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.