Hrvatski radio

Radio Osijek

Dino Merlin ''Sunce''

02.10.2014.

14:16

Autor: Zvonimir Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pjesma “Sunce” dobila je svoj video spot nakon pjesama “Ruža” i “Školjka” koje su u prethodnom periodu imale preko šest milijuna pregleda na službenom YouTube kanalu Dine Merlina, a video i audio sadržaji sa albuma “Hotel Nacional”, objavljeni samo na službenom kanalu Dine Merlina, do sada su zabilježili gotovo 15 milijuna pregleda.

Pjesma “Sunce” treći je singl sa novog albuma Dine Merlina „Hotel Nacional“. Glazbu, tekst, i aranžman radio je sam Dino Merlin dok su u produkciji pjesme sudjelovali velikani europske i svjetske muzičke scene - Amerikanac Richard Niles (Paul McCartney, Ray Charles, Tina Turner, Cher), te Šveđanin Gunnar Norden (Lisa Ekdahl, Viktoria Tolstoy).

Pjesma je snimana u studijima u Sarajevu, Los Angelesu i Stockholmu, dok je video spot sniman u Rock Clubu Marquee u Sarajevu. Scenarij i režiju radio je američki redatelj Patrick Marshall koji je surađivao sa sarajevskom ekipom Almirem Đikolijem (direktor fotografije i kamera), Amelom Đikolijem (asistent kamermana) i Antoniom Tonijem Ilićem iz produkcijske kuće Fabrika (montaža).

"Hotel Nacional", 11. studijski album Dine Merlina, izdat je 20.06.2014. godine u izdanju Magaze i Croatia Recordsa. U prvoj sedmici nakon objave bio je novi ulaz na prestižnoj Billboard World Albums top listi, i to na visokom osmom mjestu. Dino Merlin ujedno je i prvi regionalni muzičar koji se našao na ovoj svjetskoj top listi, temeljenoj na broju prodanih primjeraka albuma u svijetu.
Album je bio u pripremi punih šest godina i sniman je u Sarajevu, Zagrebu, Istanbulu, Berlinu, Beču, Londonu, Stockholmu, New yorku i Los Angelesu. Izvršni producent albuma je Dino Merlin dok su suradnici na albumu bili engleski producenti Yoad Nevo (Pet Shop Boys, Bryan Adams, Sugababes) i Richard Niles (Paul McCartney, Ray Charles, Tina Turner, Cher), mladi talentirani engleski kompozitor i producent Aaron McIntosh, turski virtuoz Hüsnü Şenlendirici, švedski džezeri Marcos Ubeda i Gunnar Norden, zagrebački producenti Baby Dooks, Zvonimir Dusper i Enes Tvrtković, kao i Dinina ekipa iz Sarajeva Mahir Sarihodžić, Mahir Beathouse i mnogi drugi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.