Hrvatski radio

Radio Pula

Spectacvla Antiqua - ljetne Borbe gadijatora u pulskom Amfiteatru

22.07.2022.

11:11

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Amfiteatar Pula

Amfiteatar Pula

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Puljani i posjetitelji u Amfiteatru tijekom ljeta sudjeluju u borbama gladijatora Spectacvla Antikua. Od 2013. kada je osmišljen do danas, ovaj jedinstveni pulski događaj vidjelo je blizu 148.000 posjetitelja. S druge strane, Arheološki muzej Pula ponudit će uskoro pregršt događanja u obnovljenom Malom rimskom kazalištu – jedinstvenom, najsuvremenijem a među najstarijim građevinama na našem prostoru.

Krenimo najprije u pulski Amfiteatar. U interaktivnim dinamičnim borbama SpektAkula Antikua koje se danas održavaju tijekom ljeta, sudjelovalo je više stotina gledatelja, kao nekada davno, u prvom stoljeću, kada su borbe bile učestale u pulskom Amfiteatru. Namjena amfiteatra bila je tada održavanje krvavih spektakala, gladijatorskih borbi, koje su za javnost bile zabava za ispunjavanje dokolice, a za organizatora borbi instrument prikupljanja političkih bodova i stvaranja reputacije javnog dobročinitelja.


U nastavku kratak video isječak borbi gladijatora.

Od 2013. kada je osmišljen do danas, ovaj je događaj vidjelo blizu 148.000 posjetitelja. Pulski gladijatori okupljeni u udruzi SpektAkula GladiatOria koja djeluje gotovo deset godina, dobitnici su trofeja Hercules Victor na natjecanju za najbolje gladijatore na svijetu koje se održava u Rimu. Borbe u Areni vjerna su rekonstrukcija drevnog rimskog običaja, osim što su iz predstave izuzete životinje. Nakon dviju u lipnju, održat će se i dvije igre u srpnju, potom u kolovozu sedam puta, a u rujnu dva.

Posljednja ovogodišnja predstava bit će 13. rujna (predstave su još 26.7., 9.8., 10.8., 14.8., 19.8., 22.8., 25.8., 30.8. i 6.9.), ističu u Arheološkom muzeju Istre, organizatoru borbi gladijatora Spektakula Antikua. Pripreme su intenzivne i tijekom cijele godine. Kako je to i što znači biti gladijator? Reći će nam Miloš Ilić koji se bori dugi niz godina i Sven Rojnić ove godine u ime organizatora, inače dugogodišnji gladijator.

Sven Rojnić i Miloš Ilić, gladijatori

Sven Rojnić i Miloš Ilić, gladijatori

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

U Borbama sudjeluju, glume i interpretiraju pulska glumica i glumac Petra Blašković i Šandor Slacki. Puno je intenzivnih, slikovitih, povijesnih predstava i interpretacija za njima, a još više pred njima. Porazgovarali smo i doznali planove.

Petra Blašković i Šandor Slacki u borbama gladijatora

Petra Blašković i Šandor Slacki u borbama gladijatora

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Rimljanima je odlazak u amfiteatar bio sastavni dio društvenog života, mjesto zabave i socijalne interakcije. Pulska publika dokazala je isto. Da je željna interakcije - sudjelovanja u pričama, povijesti, sadašnjosti i budućnosti.


I na kraju, bili smo na Borbama gladijatora – poslušajte opširnu reportažu u nastavku. Emitirana je u emisiji Ljeto na Prvom - Prvog programa Hrvatskoga radija. Razgovor s ravnateljem Darkom Komšom počinje od 20. minute, a reportaža s borbi gladijatora od 29. minute. Uživajte!

Slijedi reportaža s Borbi gladijatora u Pulskoj Areni

Slijedi reportaža s Borbi gladijatora u Pulskoj Areni

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Spectacvla Antiqua - borbe gladijatora u pulskoj Areni, 16. lipnja 2022.

Amfiteatar Pula

Amfiteatar Pula

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici