Hrvatski radio

Radio Pula

14. Internacionalni sajam pršuta

13.10.2022.

13:20

Autor: HRT

ISAP 2019

ISAP 2019

Foto: ISAP / ustupljena fotografija

Četrnaesto izdanje Internacionalnog sajma pršuta održat će se od petka 14. do nedjelje 16. listopada. Nakon dvije godine prisilne pauze zbog korone, ISAP se vraća predstavljajući najbolje pršute iz Istre, iz drugih hrvatskih regija i iz drugih pršutarskih zemalja Mediterana i Srednje Europe.

ISAP 2022

ISAP 2022

Foto: ISAP / ustupljena fotografija

Istarski su pršuti jedinstveni u ršutarskom svijetu jer se jedini proizvode bez kože i potkožnog masnog tkiva, bez nogice, s ostavljenom zdjeličnom kosti što istarskom pršutu daje osebujan asimetrični oblik, i bez dimljenja. U neposrednom susjedstvu, kako na slovenskom Krasu tako i na otoku Krku, pršuti se proizvode s kožom, zdjelična kost im se uklanja zbog čega su u donjem dijelu pravilno zaobljeni, ali se ne dime, dok se u Dalmaciji i Hercegovini pršuti s ostavljenom kožom intenzivno dime što im daje karakterističan pikantan okus.


U pršutarskim regijama Italije pršuti se također proizvode s kožom (najpoznatiji talijanski pršuti su oni iz Parme i iz San Danielea), ali se kod njih od začina koristi samo sol, dok se kod nas i istočno od nas u začinsku smjesu dodaje i papar, ponegdje još i lovor i ružmarin ili drugo začinsko bilje. Još dalje na zapad, primjerice u Španjolskoj i Portugalu, pršutima se skida koža ali se na mesu ostavlja debeo sloj masnoga tkiva. Austrijski pršuti iz Štajerske se proizvode također s kožom, no odatle dolaze i u dimljenoj i u nedimljenoj varijanti. Svi ti različiti tipovi pršuta moći će se kušati u Tinjanu.


Na ISAP-u će se tradicionalno dodijeliti šampionski naslovi te zlatne, srebrne i brončane medalje za najbolje ocijenjene pršute u više različitih kategorija, a šampionom ISAP-a proglasit će se jedan jedini pršut koji od stručnog ocjenjivačkog suda dobije najvišu ocjenu. U pojedinim kategorijama u kojima se natječu najmanje tri pršuta šampionom se proglašava najbolji među njima ako osvoji dovoljno bodova za zlatnu medalju. Natjecateljske kategorije su: istarski pršut koji nosi europsku Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), zatim krčki, dalmatinski i drniški pršut koji nose europsku Zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP); pršuti nositelji ovih oznaka iz drugih zemalja ocjenjivat će se zajedno u kategoriji „ostali pršuti”, a pršuti bez zaštićenih oznaka ocjenjivat će se u kategorijama dimljenih i nedimljenih pršuta.


Titula šampiona ISAP-a najprestižnije je priznanje za kvalitetu pršuta u Hrvatskoj i drugim zemljama sudionicama, a osim na štandovima proizvođača, tijekom tinjanskog sajma šampionski će se pršuti moći kušati i na vođenim degustacijama u Kući istarskog pršuta. Tinjan se 2006. godine proglasio „općinom istarskog pršuta”, u ovoj općini i bližoj okolici koncentrirano je najviše istarskih pršutana, a središnji trg pred zgradom Općine krasi spomenik istarskom pršutu.


Tijekom tri sajamska dana domaćini su pripremili niz pratećih rekreativno-sportskih, edukativnih, kulturnih i zabavnih programa, a osim pršuta na sajmu se tradicionalno nude i vrhunska vina Tinjanštine i središnje Istre te niz drugih autohtonih proizvoda. Prvog dana, u petak, zapjevat će Jole i Mauro Staraj & La Banda, u subotu Maja Šuput s predgrupom Replay band, a u nedjelju Night Express bend i predgrupa Alfa Time band. Za veselo raspoloženje brinu još Malvazija band, Sunset band, Magnolia, Bambus band, Frula band, Laguna band i DJ Kriza.


Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta te Istarske županije.


Galerija
Program ISAP-a 2022, Foto: ISAP/prilagođena ustupljena  fotografija
ISAP 2019, Foto: ISAP/ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.